Scylla Theaterproducties speelt op 1 en 2 september de musical 'Parade', de theaterversie van dit waargebeurde verhaal over antisemitisme, kortzichtigheid en liefde. De Parade is een heftig en intens verhaal ondersteunt door prachtige en indringende musical songs.
Het is het jaar 1913 in het slaperige stadje Atlanta. Het meest interessante nieuws houdt zich bezig met ontlopen huisdieren en het nieuwe soort beton waarmee kerken worden gebouwd, wanneer er op 26 april iets gebeurd dat de hele stad jarenlang in zijn ban zal houden. De dertienjarige Mary Phagan wordt op haar werkplaats, de Nationale Potlodenfabriek, verkracht en vermoord. Er zijn maar twee verdachten, de zwarte nachtwaker Newt Lee en de Joodse opzichter Leo Frank. Gouverneur John Slaton draagt zijn vriend, de openbaar aanklager Hugh Dorsey op om ervoor te zorgen dat er iemand wordt veroordeeld voor de moord. Al snel blijkt dat Newt de dader niet kan zijn en Dorsey stort zich op het onderzoek naar Leo Frank, waarbij hij er niet voor terugschrikt om getuigen te manipuleren of de feiten te verdraaien. Gesteund wordt hij hierin door de antisemitische eigenaar van een grote krant, Tom Watson (een man die later de eerste president van de Ku Klux Clan zal worden).
Ook andere kranten storten zich gretig op het verhaal. Met name Britt Craig, een jonge reporter met veel gevoel voor drama maakt het zich tot doel om de moord en de rechtzaak die erop volgt tot de laatste druppel uit te melken. Leo Frank is onschuldig. Maar niemand gelooft hem. Trots en koppig wil hij zich ook niet laten helpen door zijn vrouw Lucile, die als enige aan zijn kant lijkt te staan. Hij zal er zelf wel uitkomen, met zijn goede advocaat. Maar de heksenjacht tegen hem heeft ieders oordeel vertroebeld. Tijdens zijn rechtzaak wordt hij schuldig verklaard aan de moord van Mary Phagan. Het vonnis luidt: Dood door ophanging. Geconfronteerd met dit vooruitzicht werpt Lucille Frank zich in de strijd. Zij gaat direct naar gouverneur Slaton voor hulp.
De voorstellingen vinden plaats in het Picasso Lyceum Zoetermeer. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.greg-baud.nl