De Toegankelijkheidsraad van Zoetermeer heeft maandag 15 oktober een ervaringstoer georganiseerd. De aanwezige politici ervoeren hoe het is om een handicap te hebben. De reacties varieerden van verbazing tot bevestiging. Verschillende politici gaven toe dat de toegankelijkheidssituatie beter kan.
Er waren twee toeren: een toer voor visuele handicaps en een toer voor het gebruik van rolstoelen en scootmobielen. De toegankelijkheidsraad zorgde voor speciale blindheidsbrillen, waarmee deelnemers een visuele handicap konden ervaren. Menig deelnemer had moeite met het zich begeven door het Stadshart met een handicap waarbij opdrachten uitgevoerd moesten worden, zoals bijvoorbeeld een scootmobiel parkeren.
Marijke van der Meer van Zo!: ‘’Heb je de lift bij het Cadenzaplein gezien? Die is véél te klein!’’. Op navraag bij andere deelnemers werd toegegeven dat het ’centimeterwerk is’. Het Cadenzaplein werd beoordeeld als moeilijk begaanbaar met een scootmobiel of rolstoel. Erica Wouterloot van de Toegankelijkheidsraad: ‘’Moet je je voorstellen dat het heeft geregend of gesneeuwd. Dan kom je gewoon niet boven’’. Het toilet in het stadhuis werd opnieuw als een flink probleem ervaren: geen van de deelnemers kreeg het voor elkaar om met rolstoel of scootmobiel het toilet te bezoeken.
Maandag 15 oktober was ook de Dag van de Witte Stok’. Eén van de taken was om met een blindheidsbril de trap in de Passage te nemen. Dit leverde de nodige angstige situaties op voor de deelnemers. Hans Lindeboom, voorzitter van de Toegankelijkheidsraad: ‘’Vandaag was een succes. Er kwam het een en ander aan georganiseer bij kijken, maar het is allemaal gelukt. Als het kan doen we het een volgende keer weer. Dan is een toer rond de winkelcentra van Zoetermeer het beste. Het Stadshart heeft geen stoepranden bijvoorbeeld’’. Ook de wethouders zullen later dit jaar een soortgelijke toer gaan doen.
Erica Wouterloot van de Toegankelijkheidsraad |
Ontstaan ervaringstoer
Het idee voor de ervaringstoer ontstond toen Marcel van der Tol, voormalig fractieleider GroenLinks, bij zijn vertrek uit de raad de politiek opriep om eens in zijn schoenen te staan. Van der Tol maakt door fysieke beperkingen gebruik van rolstoel of scootmobiel. Hierop ging de Toegankelijksheidsraad aan de slag. De dochter van Marcel, Marissa van der Tol (commissielid voor de PvdA) vond dit een uitstekend idee, aangezien zij zelf ook te maken heeft met beperkingen. Zij heeft bijgedragen aan het organiseren van de ervaringstoer. Het gebruikte materiaal kwam van het hulpmiddelencentrum.