Een nieuwe column op Zoetermeer Actief: 'Groen gedacht'. Het Zoetermeers Actieve leven, bezien door een groene bril. Een soort ode aan de groene stad, die Zoetermeer ongetwijfeld nog is. Aandacht voor kansen die een groene stad biedt, maar ook voor bedreigingen: die groene stad blijft niet automatisch in stand.
Duurzaam groen
In 'groen gedacht' komen drie verhaallijnen afwisselend aan bod. De eerste is 'duurzaam groen'. Hierin aandacht voor vragen als: hoe behouden we of versterken we onze groene stad zodanig dat onze (klein)kinderen er ook nog van kunnen genieten? Hoe bouwen we 10.000 of meer woningen, zonder de groene stad geweld aan te doen? Komen de toekomstige bewoners niet in een ontzettend kale, stenige stad te wonen? Maar 'duurzaam groen' gaat ook in op het leefklimaat voor onze medebewoners uit planten- en dierenwereld waar Zoetermeer nog steeds rijk aan is.
Circulaire economie
De tweede verhaallijn bestaat uit de circulaire economie. We kopen wat af met zijn allen! En na gebruik danken we het net zo gemakkelijk weer af.
Hergebruik pallets in de Hof van Seghwaert (ontwerp Bas en Ton van Terra Arts; foto: Bert Dekkers) |
Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft de circulaire economie beeldend gemaakt met de R-ladder, deze ladder kent zes sporten. De onderste sport staat voor restanten die via vuilverbranding nog worden omgezet in energie. Daarna komt verwerken en hergebruiken van grondstoffen. Som kun je de levensduur van een product verlengen door herstel van mankementen. Op de volgende sport staat hergebruik: het verlengen van levensduur door hergebruik, al dan niet via tweedehands- of kringloopwinkel. Producten kunnen worden ontworpen met minder grondstoffen. Tenslotte gaan we met producten met elkaar delen, in plaats van ze ieder privé aan te schaffen.
Dus: hoe hoger op de ladder, hoe meer besparing van grondstoffen. In 'groen gedacht' komen alle treden van de ladder aan bod met typisch Zoetermeerse voorbeelden.
'Goed eten'
Bijna rijpe druiven in de wijngaard van Hof van Seghwaert (foto Bert Dekkers) |
Een groen blijvende stad kan niet zonder aandacht voor voedselvoorziening en stadslandbouw. Met een variant op het gezegde' de liefde gaat door de maag' geldt dat sympathie voor de groene stad ook via 'goed eten' kan worden opgewekt. Daarbij aandacht voor de consequenties van leefstijl voor de eigen gezondheid, maar ook voor het klimaat. 'Goed eten' is te vatten in de volgende drieslag: 1) weinig 'vlieguren', weinig CO2-uitstoot en nog goedkoop ook. 2) weinig belastend voor de natuur, vriendelijk voor flora en fauna. 3) de producent laat zien wat er voor nodig is om zo'n product te maken.
Sociale duurzaamheid
Als we de drie verhaallijnen onder één term vatten, is 'sociale duurzaamheid' het goede woord. Duurzaamheid waaraan ieder een steentje kan bijdragen. Elke week een column: hoe doe je dat in Zoetermeer? En dat alles voor behoud van de groene stad, die Zoetermeer is en, met ieders inspanning, kan blijven.
'Groen gedacht' wordt afwisselend geschreven door meerdere mensen met liefde voor de groene stad, deze week door Bert Dekkers, trekker van Groen Erfgoed Zoetermeer.
Reacties en suggesties graag richten aan