'Groen gedacht': het Zoetermeers Actieve leven, bezien door een groene bril. Een soort ode aan de groene stad, die Zoetermeer ongetwijfeld nog is. Aandacht voor kansen die een groene stad biedt, maar ook voor bedreigingen: die groene stad blijft niet automatisch in stand. Deze week: 'Groen eten, lokaal eten!'
Waarom kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel? Waar komt het eten dat 's avonds op ons bord ligt vandaan? Voedsel dat buiten Nederland wordt geproduceerd of gekweekt, legt heel veel kilometers af. Het wordt vaak onrijp geoogst of behandeld met een conserveringsmiddel om het er goed uit te laten zien in de supermarkt of groenteboer.Lokaal voedsel legt veel minder kilometers af, wat zorgt voor minder CO2 uitstoot.Het kan eerst rijpen voordat het wordt geoogst. Dit komt de smaak ten goede, en we kunnen er vers van genieten. Als je kiest voor lokaal voedsel, draag je bij aan het behoud van het landschap in en om Zoetermeer, de landbouwgrond. Je stimuleert met je aankopen de lokale boeren en producenten, en daarmee natuurlijk de lokale economie.
Westland
Toch is het niet altijd zo eenvoudig om een goede keuze te maken. Vlakbij Zoetermeer ligt bijvoorbeeld het Westland, waar veel groente en fruit worden gekweekt met glastuinbouw. Dat is dan wel lokaal gekweekt, maar als het in verwarmde, verlichte kassen wordt gekweekt gaat veel energie verloren . Dan gaan die voordelen van lokaal voedsel weer niet op.Het is belangrijk om bewust te worden van wat je koopt. Vragen die je hierbij kan stellen zijn; waar is het geproduceerd, hoeveel kilometers heeft het afgelegd en hoe is het geproduceerd?
Zelf doen?
Als je zeker wil weten hoe iets verbouwd is, kan je natuurlijk ook je eigen groente kweken. In het piepklein op de vensterbank, of iets groter, in je eigen achtertuin. Het is ook mogelijk om binnen Zoetermeer, op een aantal locaties om op je eigen gehuurde stukje grond een moestuintje te maken.De kinderen van Zoetermeer krijgen vaak tijdens school al les om in hun eigen schooltuintjes een aantal groente te kweken. 'Jong geleerd, is oud gedaan'.
Rabarber uit eigen tuin Fotografie: Marianne Bouma |
Heb je geen groene vingers of geen tijd om alle lokale producenten zelf te bezoeken of vind je het lastig om het hele jaar door genoeg lokaal eten op tafel te krijgen, kijk dan eens op de site van Boeren en Buren. Een Europees concept dat werd opgericht om de lokale landbouw te ondersteunen en een transitie naar duurzame landbouw te bevorderen. In Zoetermeer is ook een Buurderij opgericht op initiatief van de Groene Wij. Wekelijks kan je hier digitaal boodschappen bestellen bij de verschillende veelal biologische lokale producenten. Zaterdagochtend kunnen de bestelde boodschappen opgehaald worden op de boerderij van de Groene Wij aan de Voorweg, waar vroeger de oude bouwspeelplaats was.
De locatie van de Buurderij Zoetermeer aan de Voorweg Fotografie: Laura van 't Riet Garone
|
'Groen gedacht' wordt afwisselend geschreven door meerdere mensen met liefde voor de groene stad, deze week door Marianne Bouman.