Het college is er nog niet helemaal uit hoe het nieuwe ‘wijkgerichte werken’ vorm moet krijgen in de stad. Er komen nu twee pilotwijken: Seghwaert en Oosterheem, van daaruit wordt bekeken hoe de aanpak in de rest van de stad wordt.
Oosterheem is in oktober 2018 al gestart met een nieuwe aanpak: Enjoy life draait nu ruim een half jaar en de ervaringen zijn positief. In de Oosterheemse wijkpost komen vele organisaties uit de wijk samen, zodat de wijkbewoners hen makkelijk kunnen vinden. Ook is er een hoge mate van samenwerking. Wat de aanpak gaat worden in Seghwaert is nog niet bekend, wel dat de bewoners hier een groot aandeel in gaan hebben.
Wethouder Robin Paalvast: “We willen de inwoners meer invloed geven in hun directe omgeving. Natuurlijk worden dingen die de hele stad aangaan wel centraal geregeld, maar op wijkniveau weten de inwoners van die bepaalde straat vaak het beste waar bijvoorbeeld nog extra verlichting geplaatst kan worden. We willen iedereen hierbij halen, en veel samenwerken met politie, scholen, wijkregisseur en organisaties die er al zijn in de wijk”.
Veel onduidelijk
Ook in de commissievergadering van maandag 6 mei werd duidelijk dat er nog veel onduidelijk is. Raadsleden konden in overleg met elkaar over de invulling van het wijkgericht werken. Zo is de PvdA voorstander van het wijkgericht werken, maar zijn er ook twijfels. Zo moet volgens de partij voorkomen worden dat bestaande projecten stoppen doordat de gemeente met weer een nieuw plan komt. Susanne Bout (PvdA): “Wij zouden graag een sterkere positie van de wijkregisseur zien, met meer bevoegdheden zodat hij ook daadwerkelijk kan ingrijpen.”
De fractie van Zoetermeer Vooruit vroeg zich af waarom de wijkposten nu eerst gesloten worden terwijl er nog geen alternatief is. Wethouder Paalvast reageerde: “Het openhouden van de wijkposten voor de enkeling die daar in de week langskomt is niet haalbaar. Er moeten andere ontmoetingsplekken komen in de wijk, maar dat is niet per se in de wijkposten”.