20180929 133397 copyWethouder Groeneveld vraagt zich af 'Wanneer gaat jeugdzorg weer over kinderen?' Op de website van GroenLinks Zoetermeer plaatste zij een noodkreet om aandacht te vragen voor de problemen in de jeugdzorg, waar het alleen nog maar over geld lijkt te gaan.

Wethouder Groeneveld: “Al jaren gaat jeugdzorg, of jeugdhulp, bijna alleen nog maar over geld. Dat moet echt anders. Innovaties, investeringen en échte oplossingen blijven zo uit. Kreten als ‘kinderen krijgen nu gewoon teveel jeugdhulp in onze gemeente’ (als oorzaak van de overschrijdingen van de budgetten) zijn daarnaast totaal ongefundeerd - en zelfs gevaarlijk. Je zult maar ouders of een jongere zijn die hulp nodig heeft, en dat ergens lezen.”

In heel Nederland komen gemeenten geld tekort voor de jeugdzorg, waardoor het college op dit moment voor een flinke bezuinigingsopgave staat. Het Rijk legt komende jaren wel geld bij, maar dit is ‘volstrekt onvoldoende’, volgens Groeneveld. “Meer en structureel geld voor jeugdzorg is hard nodig. Het Rijk mag dit niet bij gemeenten dumpen en het ze verder maar laten uitzoeken.”
Voor de Zoetermeerse wethouder Jeugdzorg is het heel duidelijk waar de tekorten vandaan komen. Bij de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten is er bezuinigd op de jeugdzorg, gemeenten moesten veel meer doen voor veel minder geld. Ook is de overgang niet goed genoeg begeleid vanuit de overheid, aldus de wethouder, waardoor veel kennis over bijvoorbeeld inkoop strategieën verloren ging.


Wethouder Groeneveld: “Vanuit de kramp waar we nu in zitten, gaat het alleen nog maar over geld. Terwijl het moet gaan over kwetsbare kinderen en jongeren en wat zij nodig hebben. Als gemeente zorgen wij graag voor onze kinderen en jongeren. Ook ik wil weten waarom zoveel kinderen zoveel dure hulp nodig hebben en hoe ik ze beter kan helpen. En uiteraard werken we als gemeente Zoetermeer op dit moment ook hard aan minder (dure) jeugdhulp. Maar alleen als dat kan. Want kinderen gaan vóór geld.”

 

Foto: wethouder Jakobien Groeneveld

-advertenties-

-goede doel-