Persbeeld Weet je nog WEL copyMuseum De Voorde en ontmoetingscentrum Carpe Diem maken het museum dementievriendelijk. In Museum de Voorde is momenteel de tentoonstelling ‘Dit zijn wij!’ te zien over generaties en alles wat ze delen.

In samenwerking met ontmoetingscentrum Carpe Diem organiseert het museum sinds kort speciale rondleidingen door deze tentoonstelling voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Mensen uit dezelfde generatie maken samen ingrijpende gebeurtenissen mee, bijvoorbeeld een aanslag of een crisis. Ze delen belangrijke vernieuwingen, zoals de opkomst van internet. Maar ook hoogtepunten in mode, muziek en televisie. De tijd waarin je volwassen wordt, zo tussen je 15de en 25ste jaar, is daarbij bepalend. Mensen met dementie hebben vaak nog wel herinneringen aan deze invloedrijke periode. Daarom ontstond het idee voor een samenwerking tussen het museum en het ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun naasten.

Culturele interventies worden steeds belangrijker in de dementiezorg. Dat komt door het positieve effect op zingeving, kwaliteit van leven en welzijn. Activiteiten die bewust herinneringen ophalen, zijn niet alleen leuk, maar geven ook zelfvertrouwen. De nadruk van de rondleidingen ligt op wat mensen met dementie nog WEL weten. De pilotgroep, een gespreksgroep van Carpe Diem, heeft het museum geadviseerd over hoe de rondleidingen aangepakt moeten worden. Behapbaar, niet te veel prikkels, veel ruimte voor eigen inbreng en in een prettig tempo. Ook hebben zij de titel van het project bedacht: ‘Weet je nog WEL!’

In oktober hoopt Museum De Voorde het predicaat ‘dementievriendelijk museum’ van de Stichting Alzheimer Nederland te ontvangen. Medewerkers en vrijwilligers hebben de cursus ‘Dementievriendelijke samenleving’ gevolgd en de rondleiders worden begeleid door deskundigen van Carpe Diem. Met de speciale rondleidingen hoopt het museum een prettige plek te zijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers of begeleiders. 

Museum De Voorde
Zuidwaarts 2

 

-advertenties-

-goede doel-