Het coronavirus zorgt voor grote ontregeling in onze maatschappij. Zoetermeer Actief vindt het belangrijk om te horen hoe de jeugd deze crisis ervaart . In een serie interviews vertellen Zoetermeerse jongeren hoe zij omgaan met de maatregelen en wat voor hen de gevolgen zijn.
Wie ben je?
Hey, ik ben Joëlle en ik ben 16 jaar. Ik zit in het examenjaar havo op het Alfrink College in Zoetermeer. Daarnaast ben ik kassamedewerker bij de Jumbo. Mijn hobby is kickboksen, maar helaas kan ik mijn hobby nu niet uitoefenen ivm het coronavirus.
Hoe ga jij met de coronacrisis om?
Eerst ging ik best wel nonchalant om met het coronavirus. Ik dacht dat het ‘maar een virusje’ was en ik trok me er niet zo veel van aan. Zo sprak ik ook af met vrienden in de eerste dagen quarantaine. Maar mijn houding naar corona is de afgelopen tijd erg veranderd. Ik neem het nu serieuzer dan eerst. Ik ben niet bang dat ik dood zou kunnen gaan aan het virus, maar ik probeer besmetting wel zo veel mogelijk te voorkomen omdat ik mijn familie wil beschermen. Mijn opa en oma spreek ik alleen nog via FaceTime en ik houd zo vaak mogelijk een ‘Texlengte’ afstand. Ik spreek ook niet meer af met vrienden, alleen om online te gamen (ieder in eigen huis).
Ik werk bij een supermarkt, waar kans op besmetting natuurlijk vrij hoog is. Ik vind dat mijn werk het coronavirus eerst niet serieus genoeg nam. Goede handschoenen waren schaars, de alcoholdoekjes waren op en er werd niet meer schoongemaakt dan normaal. Nu neemt mijn werk het gelukkig wel serieus, vooral dankzij de maatregelen die de regering heeft genomen. Er zijn genoeg handschoenen, er wordt meer schoongemaakt, er hangen schermen voor de kassa’s en er is een klantenmaximum. Zelf heb ik ook mijn eigen maatregelen, bijvoorbeeld dat ik geen contant geld direct aanneem ook al draag ik handschoenen. Sommige klanten hebben aan mij gevraagd waar dat voor nodig is omdat ik al handschoenen draag. Die vragen beantwoord ik altijd met 'protocol' want verdere uitleg vind ik onnodig. Ik verzoek klanten ook of ze kunnen pinnen, maar ik heb niet het recht om contant geld te weigeren. Ik vind dat de regering erg goed bezig is met de maatregelen en ik ben blij dat ze het nu serieuzer nemen dan een paar weken geleden.
Hoe breng jij je dagen nu door?
In de eerste quarantaineweek zou mijn derde schoolexamenweek beginnen. Die is een week verplaatst, digitaal geworden en verspreid over een langere tijd. Ik ben dus vooral bezig met het maken van en leren voor de examens. Maar het is niet zo dat ik dagenlang alleen maar aan het leren ben. Ik game veel online om in contact te blijven met mijn vrienden, ik slaap veel en ik werk nog steeds twee keer per week op exact dezelfde tijden als voor de coronacrisis. Dan is er tenminste nog iets hetzelfde als toen.
Welke gevolgen ondervind jij van de maatregelen?
De maatregelen die mij het meest treffen zijn de maatregelen omtrent school, examens en supermarkten. Maar ook door de maatregel dat sportscholen sluiten vind ik het lastig om mijn conditie op peil te houden. De maatregelen omtrent examenklassen vind ik het belangrijkst, omdat ik graag wil weten wat er met mijn examens gebeurt en omdat ik lid ben van de leerlingenraad op mijn school.
Maak je je zorgen over bepaalde zaken?
Ik maak me vooral zorgen om mijn carrière. Nu de eindexamens niet doorgaan ben ik bang dat mijn diploma minder waard is. Verder kan ik door de coronacrisis niet naar open dagen gaan van eventuele vervolgopleidingen. Hierdoor weet ik niet zeker welke vervolgopleiding ik wil doen. Mijn plan was eerst om een jaar hbo te doen en daarmee mijn propedeuse te halen. Hierna wil ik namelijk twee studies in Polen volgen. Polen gaat nog steeds 100% door voor mij, maar ik ben nu niet zeker over dat ene jaartje hbo.
Wat is het eerste dat je gaat doen als de coronacrisis achter de rug is?
De verjaardag van mijn beste vriendin vieren. Ik was van plan om met haar naar een restaurant te gaan maar dat gaat lastig in deze bizarre tijden.
Tekst door: Mariëlle Mets