Wat moet je doen als jij je trouwring kwijt raakt in het Noord Aa of op een grasveld? Zoetermeerder Ed Slats en zijn team van 'Gevonden-Verloren' bieden uitkomst. Deze groep vrijwilligers zoeken de 'naald in een hooiberg' en vinden deze dan ook in de meeste gevallen terug.
"Als het er ligt dan vind ik het meestal terug," zegt de 53-jarige Ed Slats uit Zoetermeer. In het dagelijks leven is hij vrachtwagenchauffeur, maar in zijn vrije tijd pakt hij de metaaldetector. Ed kocht in 2013 zijn eerste detector en sloot zich in 2016 aan bij 'Gevonden-Verloren', een stichting die zich inzet om verloren sieraden op te sporen en te helpen bij archeologisch onderzoek.
Het team bestaat uit 35 vrijwilligers, die woonachtig zijn in Nederland, Belgiƫ en een stukje Duitsland. Ed neemt Zoetermeer en verre omstreken voor zijn rekening. "Als er een telefoontje komt van iemand die een sieraad of telefoon kwijt is geraakt buiten, dan gaat het bij mij kriebelen. Ik wil dan zo snel mogelijk mijn spullen halen en gaan zoeken," zegt Ed. Ter plaatse gaat hij heel systematisch zoeken en weet niet snel van opgeven.
Start met zoeken | In het water | Gevonden! |
Ga nooit zelf graven
"Wanneer mensen plots hun trouwring verliezen, gaan ze zoeken en op bijvoorbeeld het Noord Aa strand, gaan ze met het hele gezin graven. Dan komt de ring steeds dieper te liggen en wordt de kans kleiner dat ik 'm ga vinden," legt Ed uit. Een goed voorbeeld is de casus Rick, een man die in de zomer lekker een dagje Noord Aa-strand ging doen. Hij dook het water in en kwam er na tien minuten achter dat zijn ring weg was. Hij had geen idee of hij deze in het zand of in het water verloren was. Ed werd door hem gebeld en stond binnen een uur klaar met zijn detector. In dit geval had hij de ring vrij snel gevonden, niet in het zand, maar in het water. De stichting heeft ook een aantal duikers en onderwater metaaldetectors zodat ook daar gezocht kan worden. Dat kan zelfs tot een diepte van 40 meter.
Een tijdje geleden werd Ed gevraagd om een gouden ring te zoeken op een grasveld. Een man had voor zijn hond een bal gegooid en de ring vloog mee. Bij het zoeken kwam Ed eerst nog wat muntgeld tegen, om daarna met een piepje op zijn koptelefoon te horen dat hij 'beet' had. "Dat geeft zo een goed gevoel, geweldig. Je weet dan dat je iets terug gevonden hebt wat voor iemand van grote waarde is. Ik krijg dan een adrenaline stoot, sta te bibberen op mijn benen. Het klinkt gek, maar het is toch echt zo," beschrijft Ed.
Heftige emotie
De zoekers van Gevonden-Verloren weten dat er heftige emoties los komen bij hun zoekacties, maar echt wennen doen zij er niet aan. Een jong paar die ziet dat hun ring na vier uur zoeken toch terug gevonden wordt, denkt dat het niet waar is. Of een sieraad met een enorme emotionele waarde voor de eigenaar, die in tranen uitbarst als het sieraad terug gevonden wordt.
Ed weet nog goed dat zijn team gevraagd werd om te helpen zoeken naar een ringetje van een jong meisje. "Het ringetje was niet verschrikkelijk duur, maar het meisje wel enorm overstuur toen wij aankwamen. En als ik 'm dan terug heb gevonden staat zij je aan te kijken met een blik van: 'dit meen je niet'. Dat zijn de momenten die ik niet meer zal vergeten."
In de afgelopen 5 jaar heeft het team van Ed meer dan 1200 ringen teruggevonden. Elk jaar worden het er meer, dit komt omdat steeds meer mensen weten dat Gevonden-Verloren kan komen helpen.
Wie moet je bellen?
Wanneer je ook maar iets met metaal er in verloren bent, dan staan de mensen van Gevonden-Verloren voor je klaar. Zij vragen niets meer dan een reiskostenvergoeding. En natuurlijk is het handig wanneer degene die iets verloren is, foto's maakt van de plek waar hij zijn eigendom is verloren. Dat maakt het zoeken makkelijker. Naast sieraden kunnen de zoekers ook je telefoon terugvinden, bijvoorbeeld in het zand. Rond de 80% van de verloren goederen vinden zij terug.
Hulp nodig? kijk op de website: https://www.gevonden-verloren.nl/contact/
mail naar:
of bel naar: Martin van Hees: 06- 29067470