Raymond Sestig (links) van Insightz legt de werking van de techniek uit aan Kevin de Kok van Bibliotheek Zoetermeer.
Bibliotheek Zoetermeer heeft de primeur in Nederland: als eerste bibliotheek in Nederland nam de bibliotheek in het Forum een 100% AVG-proof systeem in gebruik om het aantal bezoekers te tellen. Zo is meteen en op ieder moment duidelijk hoe druk het in de bibliotheek is.
Insightz, retail technology specialist uit Breda, installeerde bij de ingang lasersensoren waarmee feilloos het aantal binnenkomende en uitgaande bezoekers wordt geregistreerd. Op een groot display bij de ingang kunnen bezoekers zien hoeveel mensen er op dat moment in de bibliotheek zijn. Raymond Sestig, oprichter van Insightz, licht de unieke technologie toe: “Insightz heeft al een tijd geleden het meten met camerasystemen vaarwel gezegd, omdat we niet kunnen garanderen dat dit geaccepteerd wordt als AVG-proof door de Autoriteit Persoonsgegevens. Onze lasersensoren zijn dat wél honderd procent, dus daar ligt onze focus. Bezoekers worden geteld zonder dat er ook maar enige vorm van inbreuk op hun privacy gedaan wordt.”
Veiligheid zo goed mogelijk waarborgen
De lasersensoren meten precies het aantal bezoekers, er hoeft geen rekening gehouden te worden met een eventuele foutmarge. “Erg belangrijk voor de bibliotheek”, zegt bibliotheekmanager Kevin de Kok. “We willen zelf over exacte bezoekersaantallen kunnen beschikken en de bezoeker in deze coronatijd kunnen garanderen dat het aantal aanwezigen dat op het display buiten wordt aangegeven ook klopt.”
Bibliotheek Zoetermeer ziet het toepassen van de lasertechnologie van Insightz niet alleen als het ideale middel om zelf in de gaten te houden hoe druk het is binnen, maar ook om de bezoeker die buiten staat een keuze te geven. De Kok licht toe: “Voor ons als bibliotheek is dit de perfecte manier van meten, aangezien ons pand een beetje onoverzichtelijk is en een visuele surveillance door medewerkers onbegonnen werk is. Door ook de bezoeker die aankomt bij de bibliotheek vooraf te informeren over het aantal bezoekers dat zich binnen bevindt, kunnen we lastige situaties voorkomen. Men weet vooraf of er nog ruimte is om zich bij het gezelschap binnen te voegen, er hoeft dus niemand die al binnen is weggestuurd te worden. Tevens kan de bezoeker zelf beslissen bij welke bezoekersaantallen hij of zij het nog prettig vindt om zich bij het aanwezige gezelschap te voegen. Voor de één is gevoelsmatig 30 personen al een probleem, een ander vindt het niet erg om bezoeker nummer 150 te zijn. Dat is dan ook meteen het maximum aantal mensen dat wij nu toelaten.”