Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden. Ook de gemeente Zoetermeer werkte mee aan het actieplan Wapens en Jongeren en wil wapens onder jongeren in de stad aanpakken.
Burgemeester Michel Bezuijen: “Met het actieplan slaan we de handen ineen tegen wapengeweld en -bezit onder jongeren. Alle deelnemende partijen delen de norm dat wapenbezit en wapengebruik nooit normaal gevonden mogen worden. Samen hebben we de ambitie om het wapenbezit onder jongeren te keren. De komende periode gaan we in Zoetermeer aan de slag om de acties uit het plan te vertalen naar een lokale aanpak.”
Startpunt in de aanpak is dat er goed zicht is op jeugd en jongerengroepen die wapens dragen. Van groot belang is vervolgens dat alle betrokken partijen – scholen, jeugd- en welzijnswerk van gemeenten, horeca, politie en OM – in de aanpak goed samenwerken en dat deze aanpak vanuit het Rijk wordt ondersteund en versterkt met landelijke maatregelen.
Totaalaanpak
Het actieplan kent een totaalaanpak van zowel preventieve als proactieve en repressieve maatregelen. De preventieve pijler bestaat uit bewustwording en ontmoediging via campagnes tegen wapenbezit onder jongeren en hun sociale omgeving. Lessen op school door bijvoorbeeld een officier van justitie en voorlichting door Halt dragen hier verder aan bij. Er komt een laagdrempelig aanspreekpunt op scholen - bijvoorbeeld een wekelijks spreekuur van wijkteams, een schooljongerenwerker of de wijkagent - voor jongeren die zich bedreigd voelen. Zo wordt ook voorkomen dat scholieren denken dat het helpt om zich te bewapenen.
Bij proactieve en repressieve maatregelen die het wapenbezit en -gebruik bemoeilijken en aanpakken, gaat het onder meer om landelijke maatregelen zoals het verbod op verkoop van legale messen aan minderjarigen. Wetgeving hiertoe kost tijd. Daarom overlegt het ministerie van Justitie en Veiligheid ondertussen met grote winkelketens over hoe tegen te gaan dat winkeliers legale messen – zoals keukenmessen – nog aan minderjarigen verkopen.
Wapenbezit terugdringen
Verder kunnen scholen in overleg met politie en de gemeente kluisjescontroles houden. Daarnaast worden voorbereidingen getroffen om in 2021 een wapeninleveractie te organiseren.
Een gemeente kan ook een gebied aanwijzen waar preventief fouilleren kan worden ingezet om het wapenbezit terug te dringen.