De nieuwe Wet Inburgering gaat per 1 juli 2021 in. Dit houdt in dat de gemeente de regie krijgt over de inburgering, vanaf het moment dat bekend is dat iemand in Zoetermeer gaat wonen. Naast taalvaardigheid wordt ook aandacht besteed aan wonen, werken, onderwijs, zorg en financiën.
Elke zes maanden wordt opnieuw bekeken hoeveel asielzoekers er in Nederland worden opgevangen, zij worden vervolgens over de gemeenten verdeeld. Zoetermeer ontving in 2016 217 inburgeringsplichtige vergunninghouders, maar de instroom is sindsdien erg afgenomen. In 2017 werden 3 vergunninghouders opgevangen, in 2018 27 en vorig jaar waren het er 43. In 2020 is voor het gehele jaar de taakstelling 85. Daarnaast zijn er nog de gezinsmigranten, gezinsleden van vergunninghouders die hier komen wonen.
Een nieuwe taak van de gemeente bij de inburgering is het financieel ontzorgen van de vergunninghouders. In de eerste 6 maanden van hun verblijf in de stad worden alle belangrijke financiële zaken zoals huur, energiekosten en verplichte verzekeringen door de gemeente geregeld. Het doel is om de vergunninghouder te begeleiden naar zelfredzaamheid. Kan de vergunninghouder het na 6 maanden zelf, dan wordt de ondersteuning gestopt, lukt het nog niet dan blijft de gemeente betrokken.
Ook moet de gemeente de inburgeraar een leerroute aanbieden om de Nederlandse taal te leren en kennis van de Nederlandse maatschappij. Hiervoor is samenwerking gezocht met de diverse partners zoals Vluchtelingenwerk en Piëzo, maar ook met de taalscholen actief in Zoetermeer. Vluchtelingenwerk zorgt bijvoorbeeld voor de praktische begeleiding zoals ondersteuning bij het regelen van financiën, het regelen van een huisarts, de inrichting van de woning en alle problemen waar mensen mogelijk tegen kunnen aanlopen.
Welzijnsorganisatie Stichting Piëzo is betrokken bij het regelen van passend onderwijs voor de kinderen en koppelen een bezoekman/vrouw aan de nieuwkomer. Dit is iemand afkomstig uit hetzelfde land die al wat langer in Nederland woont en kan ondersteunen bij het wennen en integreren. Daarnaast bieden zij extra taallessen aan.
Foto: Taallessen bij Piëzo