IMG 6082De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Burgemeester Middelberglaan.

De Burgemeester Middelberglaan ligt in een van de nieuwere buurten van de wijk Oosterheem, vlak bij kinderboerderij de Weidemolen. Omringende straten zijn allemaal vernoemd naar wethouders uit dezelfde periode als Burgemeester Middelberg.

 IMG 6088 IMG 6097 

 

Burgemeester Middelberg

Leopold Roland Middelberg werd geboren in 1881 in Amsterdam. Zijn jeugd brengt hij door in Zuid-Afrika waar het gezin Middelberg door de werkzaamheden van vader naar toe is verhuisd. Hij voltooide het staatsgymnasium, gevestigd in Pretoria in 1899. Nog datzelfde jaar vecht hij mee in de 2de boerenoorlog, in het zogenaamde Hollander Corps aan Zuid-Afrikaanse zijde. De oorlog was tussen de Nederlandstalige boeren van de Zuid-Afrikaanse Republiek (Transvaal) en de Oranje Vrijstaat aan de ene kant, en het Britse Rijk aan de andere kantleopold

Na de oorlog vestigt hij zich in Europa en studeert van 1900 tot 1905 in Zurich, voltooit daar zijn studie civiele techniek. Als civiel ingenieur is hij tussen 1906 en 1907 betrokken bij de bouw van de Lawaspoorweg, een enkelsporige smalle spoorlijn van Paramaribo naar Benzdorp in Oost-Suriname. Na een verblijf in Nederland vertrok hij in dienst van de Staatsspoorwegen in 1911 naar Nederlands-Indië om daar tot 1930 te werken als bureauchef; eerst in Batavia en vervolgens in Bandung. Hierna hij keerde weer terug naar Nederland.

In 1931 werd hij, na twee burgemeesters uit de familie Bos, de nieuwe burgemeester van Soetermeer. Onder zijn leiding vond de fusie tussen Soetermeer en Zegwaart plaats op 1 mei 1935.
Hij werd daarbij ook benoemd tot nieuwe burgemeester van Zoetermeer, waar hij aanblijft tot 1938.

Middelberg wordt na zijn ambt in Zoetermeer in 1938 burgemeester van Ede. Die stad was op dat moment op zoek naar een burgemeester met statuur als opvolger van Baron Creutz. Zijn relaties in Den Haag en passend profiel maakten hem een uitermate geschikte kandidaat.
Op 7 april 1941 werd hij door de Rijkscommissaris voor de bezette Nederlanden ontslagen als burgemeester. Middelberg kreeg geen gemeentepensioen, omdat hij volgens de bezetter over voldoende eigen financiële middelen beschikte. Een nadere toelichting bij het ontslag werd niet gegeven.  

leopold bevrijdingOp 13 juli 1942 werd Middelberg gevangen genomen en als gijzelaar overgebracht naar het gebouw van het Groot–Seminarie te Haaren. Daar verbleven vooral Indische gijzelaars. Dit waren Nederlanders, die een belangrijke post in Nederlands-Indië hebben bekleed. Ook Middelberg had in Nederlands-Indië gewerkt als ingenieur. Middelberg verhuisde later naar het gebouw van het kleinseminarie 'Beekvliet' te Sint-Michielsgestel. In november en december 1943 werden de meeste gijzelaars weer vrij gelaten. 270 gijzelaars werden naar kamp Amersfoort en kamp Vught overgebracht. Middelberg werd op 23 december 1943 vrijgelaten en verbleef daarna weer enige tijd in Ede. Na de bevrijding werd Middelberg in ere hersteld als burgemeester van Ede en ging met eervol pensioen. Hij vestigde zich in Breda, waar hij in 1963 overleed.

 

Bronnen:
wikipedia
https://gemeentearchief.ede.nl
https://www.oorlogslevens.nl

Tekst: Monica Lausberg
Foto's straat: Miroslav Buhac

-advertenties-

-goede doel-