Het is dit jaar vijftien jaar geleden dat arbeidspsychologe Ymi Dekker het maatjesproject Jong Perspectief startte. Bij dit project worden volwassen vrijwilligers één op één aan kinderen en jongeren gekoppeld die onderweg naar werk en volwassenheid een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

15 jaar jong perspectiefFoto: v.l.n.r. Diana Huurman, Karin van Haaren en Joyce de Haan


De stichting Jong Perspectief heeft zich ten doel gesteld om kinderen en jongeren bij het dagelijks functioneren te ondersteunen en hun zelfredzaamheid te versterken. Ze worden ondersteund door verschillende mensen uit de maatschappij die zich als vrijwilliger voor de kinderen en jongeren inzetten. Er voor hun zijn is hierbij het aller belangrijkste. ”Een band opbouwen is het voornaamste waar je mee bezig bent. Van daar uit kan je ook kijken hoe je een kind spelenderwijs iets mee kan geven”, aldus Diana Huurman en Joyce de Haan van Jong Perspectief.

Kinderen en jongeren komen bij de stichting terecht via verwijzende instanties zoals schoolmaatschappelijk werk, huisartsen en de jeugdhulpverlening en de ouders, de ouders, die vaak via andere ouders over het project horen.

"Het heeft meer impact gehad dan je van te voren kon bedenken"

Wanneer de volwassen vrijwilligers die zich aanmelden bij Jong Perspectief volgt er eerst een persoonlijke kennismaking over de motivaties om vrijwilliger te worden. Als daarna blijkt dat het vrijwilligerswerk passend is krijgt de vrijwilliger een training van twee avonden waarbij ook gekeken wordt naar de rol die de volwassen vrijwilliger zal gaan vervullen. Na de training wordt er gezocht naar een passende match tussen het kind of de jongere en de vrijwilliger. “Er wordt gekeken naar raakvlakken met de vrijwilliger. Wat is je kracht, wat zie je jezelf doen een jaar lang. Want je moet het ook een jaar lang leuk vinden om te blijven doen”, vertelt Diana.

“Bij het 10 jarig bestaan spraken we met maatjes die ondertussen volwassen waren geworden, hoe ze ook terugkeken op de periode”, zegt Joyce. “Op dat moment blijkt dat het nog meer impact heeft gehad dan je vooraf kon bedenken. Dat ze bij de kinderen en jongeren ook sturend zijn geweest in een bepaalde opleiding of naar hun werk toe. En dat het echt een belangrijk persoon is die er voor hun was en die ook nieuwe perspectieven bood.”

Ondersteuning bij de stap naar de middelbare school

Naast het maatjesproject ging vijf jaar geleden ook het mentorproject van start. Een project waarbij vrijwilligers als mentoren kinderen ondersteunen bij het maken van de overstap naar de middelbare school. Hierbij bieden de vrijwilligers ondersteuning bij bijvoorbeeld het plannen van huiswerk en allerlei andere schoolzaken die plaatsvinden op een middelbare school. Het mentorproject is er vooral ook voor de kinderen waarvan de ouders die ondersteuning niet kunnen geven.

Een van de wensen van Jong Perspectief voor de komende tijd is om ook de samenwerking aan te gaan met alle mooie bedrijven die Zoetermeer rijk is, en hun medewerkers, die ook iets willen doen voor de Zoetermeerse kinderen en jongeren. Verder hoopt Jong Perspectief dat ze het komend jaar zonder alle beperkingen vrijwilligers kunnen inzetten voor de ondersteuning van veel Zoetermeerse kinderen en gezinnen.

Voor meer informatie over Jong Perspectief kan je terecht op www.jongperspectief.nl.

Tekst en foto: Sacha van Vlaardingen

-advertenties-

-goede doel-