20220603 32184Wethouder Robin Paalvast verlaat na meer dan 20 jaar de Zoetermeerse politiek. “Eerst maar even ‘ontwethouderen’, nadenken over mijn toekomst en dan verder zien”. Robin kijkt terug op zijn politieke carrière.

Als student was Robin Paalvast al politiek gericht. Hij was lid van de Jonge Democraten (Jongeren afdeling D66), waar hij het voor elkaar kreeg om een nachttrein (Randstadrail) te laten rijden tussen Zoetermeer en Den Haag. Later werd hij commissielid en vanaf 2002 werd hij gekozen in de Zoetermeerse gemeenteraad. Met een grote verkiezingsoverwinning werd Robin wethouder voor D66 in 2014. Nu hij stopt als wethouder is het een mooi moment om terug te kijken op de carrière van deze rasechte Zoetermeerder.

 

Een mijnenveld zonder plattegrond

Op het bureau staat een doos met chocolaatjes in de vorm van een bouwhelm. Echt iets voor de wethouder die vastgoed en het project binnenstad in zijn portefeuille heeft. Robin begint bij het moment dat hij wethouder werd in 2014. De verkiezingstijd vroeg veel energie en tijd van hem en op de verkiezingsavond was hij blij dat er een rustigere tijd ging aanbreken. Zo liep het echter niet. Zijn D66 werd de grootste partij en direct kwam het formeren van een nieuwe gemeenteraad op zijn schouders terecht. Na dit proces werd hij wethouder en dat was een flinke schok.
“Was ik eerst nog bezig met de formatie, het volgende moment was ik wethouder en dat was voor mij enorm wennen. Als raadslid wist ik al veel van de stad maar nu zat ik ineens aan de andere kant van de tafel. Als wethouder was ik verantwoordelijk voor het maken van het beleid. Zo begon een zwaar eerste jaar met inlezen op mijn dossiers, mensen ontmoeten en het ontdekken dat je als wethouder op een voetstuk wordt gezet. Bij openingen wordt er op jou gewacht. Het voelde soms als een ‘mijnenveld’ waar ik de plattegrond niet van had”. Als wethouder moest hij leren loslaten en vertrouwen op de ambtenaren. Voor het eerst in zijn leven had hij een secretaresse die zijn agenda beheert. Het eerste jaar was voor Robin dan ook het zwaarste jaar uit zijn acht jarig wethouderschap. Daarna kwam hij steeds beter in het ritme van het wethouderschap en stelde zich ook zonder twijfel kandidaat voor de tweede termijn van 2018 tot nu.

 

20170603 106016 20210704 25080 
Robin Paalvast achter de drums bij de opening van Zoetermeer Blues 2017 Juli 2021, opening tentoonstelling Stoer in De Voorde

Duurzaamheid leefde toen niet

In zijn eerste termijn als wethouder had Robin duurzaamheid in zijn portefeuille, iets dat toen nog niet echt leefde. Dat is nu niet meer voor te stellen. Maar met bijvoorbeeld de doelstelling om Zoetermeer van het gas af te krijgen voor 2040, werd dit al snel een groot dossier met een enorme uitdaging. Op voordracht van Robin kwam er een duurzaamheidsfonds. Bij de onderhandelingen in 2018 wilde Robin graag het dossier duurzaamheid én dossier wonen hebben. “Dit lukte mij en ik wist dat ik daardoor flink kon doorpakken. Maar ik had niet verwacht dat er iets totaal anders zou gaan spelen dan het verduurzamen van woningen. Op dit moment is de woningnood in Zoetermeer heel hoog en daarmee is dit dossier een hele belangrijke. Het woningentekort heeft mij enorm bezig gehouden. Tegelijk worden steeds meer woningen verduurzaamd of zelfs nul-op-de-meter en er wordt gebouwd in onze stad.”
In Palenstein kwam er een woningtransitie. Op grote schaal werden woningen omgebouwd tot duurzame huizen. Robin ontkent niet dat hierbij fouten zijn gemaakt. “Bij een pilot als deze loop je tegen problemen aan en gaan er zaken niet goed, maar als Zoetermeer zijn we koploper op dit gebied en hebben we veel geleerd. Bij de transitie in Meerzicht ging het veel beter. Nu kijken andere gemeenten naar ons en kunnen wij door met verduurzamen in andere wijken. Wij hebben onze nek uitgestoken en dan moet je accepteren dat er dingen fout gaan. Ik vind het fantastisch dat ik dit in gang kon zetten. Zoetermeer heeft nu veel kennis op het gebied van duurzaamheid en wonen, als je daar nu nog mee zou moeten beginnen ben je veel te laat!”

 

 20220313 29632  heropening middenlpein alferbos 033 oefficiele opening
 Wethouder Paalvast (midden) bij de opening van de fontein in het Stadshart, maart 2022  Heropening van middenplein Alferbos, oktober 2021 (foto Guus Pauwels)

Vier jaar soms te kort

In de twee termijnen als wethouder heeft Robin het culturele veld veel meer samen laten werken en door de coronacrisis te loodsen. “Vier jaar is soms te kort om dingen echt te veranderen, dat kost tijd. Die tijd was er omdat ik nog 4 jaar door mocht gaan als wethouder. De cultuursector had aanvankelijk de neiging om vooral ieder voor zich te gaan. Nu is er veel meer samenwerking en door het coronanoodfonds en steun zijn ze redelijk goed de crisis door gekomen.”

 

Eerst ‘ontwethouderen’

Robin Paalvast heeft nog geen andere baan op het oog, eerst wil hij even rust nemen en ‘ontwethouderen’. “De afgelopen jaren waren best pittig. Ik heb een vakantiewoning in Frankrijk en gun mezelf eerst even wat rust. In ieder geval iets op bestuurlijk niveau. Het lijkt me best leuk om burgemeester te worden, maar dat willen meer mensen!”

Tekst en foto's: Rita Soutendijk en Mark Neijssel

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-