Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: De oliebollennaboldol.

OliebollenZo, deze traditie zit er ook weer op. Bijna dan. Het oliebollenvreetfestijn. De oliebollenkramen blijven nog even verstrekken ter voorkoming van ontwenningsverschijnselen of voor mensen die hun weegschaal nog even verstopt houden. Maar waar komt dat woord oliebol eigenlijk vandaan? Bij een enkel kraam of bakker denk ik wel eens, het is een spelfout. Het moet zijn Olievol, maar bij navraag blijk ik in een verkeerde bol te hebben geknepen. Het blijkt te gaan om een gedegen bakfout. Een voorbereidingsfout. Dan rijst de vraag, hoe zit dat dan met die voorbereiding? We nemen hiervoor als voorbeeld de huisthuisklusbolfanaat. Deze maakt zelf het beslag en laat het dan rijzen. Deze helpmijnmanisklusbakker kent de uitdrukking nog niet: het rijst de pan uit. Te kleine pan of te grote trek vooraf. Maar… Er is in ieder geval genoeg. Tot laag bij de grond. Vervolgens de uitvoering. De eigenbrouwselkoopmanslustspatelaar laat het deeg van een lepel in de lauwe olie glijden en het resultaat is géén ronde - maar wel een volonverzadigdvette bol. Als laatste de presentatie. De glans van het vet wordt gecamoufleerd door een hoeveelheid poedersuiker die het kwijl bij de diabeet tot ver na de laatste beet, uit de mond laat lopen. Samen met een stroompje vet. De echt verslaafde snuift alles op, inclusief de geur. Tot zover de huisthuisbolvolvetbakker.

Terug naar de betekenis van de Oliebol. Ik weet het echt niet, laat mij ook maar de oliedomme bolleboos zijn die liever zijn tanden erin zet dan zich zorgen maakt over afkomst.
Toch nog één ding, er is ook nog de Acnebol, die zijn naam dankt aan de uitstekende úitstekende rozijnen, al dan niet krenterig aanwezig.
Dit alles nalezend is zo’n professionele oliebollenbak zo gek nog niet. Een kraam kraamt diverse bolle oliebollen uit en de bakker bakt er iets van. Zonder etiket overigens over wat er allemaal inzit, geen vermelding voedingswaarde en wat je ervan kan krijgen. Lekker. Tot de ambtenaar in Brussel wakker wordt?

Uit de verhalen en gedichtenbundel: Mag ik even tussendoor

Die oliebol
met olie vol
gaat richting mond
waar hij terstond
tot verteerbaar wordt gemalen
en even later omgezet
in teveel suiker en onverzadigd vet
zodat het knap lastig wordt
om volgend jaar te halen.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-