Het is begin februari, veel mensen maken plannen voor de zomer, gaan we naar Frankrijk of wat verder weg dit jaar? Ingeborg ter Laak, sinds 2018 wethouder voor het CDA in Zoetermeer, weet al waar zij deze zomer het liefst zou willen plaatsnemen: op het pluche van het Europees Parlement in Brussel.

20211104 27483Ingeborg ter Laak: “Afgelopen zomer zag ik een oproep van het CDA om te solliciteren voor een kandidaatstelling bij de Europese Verkiezingen. Ik twijfelde nog, maar mijn man zei meteen: ‘Dit moet je doen! Zolang ik je ken zeg je al dat je dit wil!’ Toen heb ik een brief geschreven om te solliciteren!”
Het is een grote stap om Europees raadslid te worden, waar veel bij komt kijken. Maar ergens is dit ook wel het goede moment voor Ter Laak: “Afgelopen zomer is onze dochter, ze is nu 18 jaar, uit huis gegaan om te gaan studeren in Groningen. Ook onze zoon van 20 is al heel zelfstandig. En Brussel is dichterbij dan Groningen, je bent eerder met de trein in Brussel dan dat je in Groningen komt!”

Omzien naar elkaar

20231011 41593Ingeborg ter Laak is sinds 2018 wethouder in Zoetermeer, een tijd waarin mensen haar hebben leren kennen als een heel betrokken wethouder. Ter Laak is graag onder de mensen en zet zich in voor de inwoners. Ter Laak: “Als wethouder geloof ik echt in omzien naar elkaar, dat je het samen moet doen. Zorgen dat iedereen zo goed mogelijk mee kan doen.”
Met dezelfde drive en waarden wil zij nu in Europa aan de slag. “Veel beleid wordt in eerste instantie in Europa bepaald. Het leeuwendeel van wat ik hier uitvoer is in Brussel bedacht. Tal van mijn portefeuilles hebben direct met Europa te maken, zoals asiel, denk maar aan de spreidingswet. Wil je echt grip krijgen op migratie dan kan je dat niet in Zoetermeer regelen, dat zal echt samen met de buurlanden moeten.”
Ook een onderwerp als fijnstof, waar Ter Laak als wethouder gezondheid veel mee te maken heeft, is moeilijk lokaal aan te pakken. “Dat moet je doen samen met de landen om je heen. Luchtkwaliteit en fijnstof speelt natuurlijk ook lokaal, maar het valt niet lokaal op te lossen.”

Meerwaarde

20181003 133872Na de sollicitatieprocedure volgde een verrassing: Ingeborg ter Laak staat nu op de tweede plaats op de (concept)kandidatenlijst. Op 23 maart wordt de officiële kandidatenlijst vastgesteld door leden van het CDA, dan pas is de kandidaatstelling officieel. Daarna volgen op 6 juni de Europese Verkiezingen. De Zoetermeerse Ingeborg ter Laak maakt een goede kans om gekozen te worden, op dit moment zitten er 4 CDA -leden in het Europees Parlement. Er worden 29 leden voor het Europees Parlement gekozen, op een totaal van 705 afgevaardigden.
Ter Laak is enthousiast: “Dit is echt mijn droom, en als dit moment nu voorbij komt, moet ik het pakken!”

Met liefde zou Ingeborg ter Laak zich nog jaren inzetten in Zoetermeer. “Ik vind dat ik nu al de mooiste baan van de wereld heb en we zijn hier bezig met echt grote uitdaging: Zoetermeer 2040! De stad gaat uitbreiden, maar hoe ga je om met de schaarse ruimte, hoe zorg je dat de mensen gezond en gelukkig blijven en elkaar kunnen blijven ontmoeten.”
Maar het Europees avontuur geeft haar de kans om nog meer te doen voor de inwoners hier. “Omdat ik het lokale bestuur heel goed ken, denk ik echt van meerwaarde te kunnen zijn in Europa. De lijsttrekker voor deze verkiezingen heeft heel veel Europa ervaring, ik heb veel ervaring in het lokale bestuur. Je hebt beide nodig in Europa voor het beste team.”

Strijdvaardig besluit zij met: “Ik ga er vol voor om verkozen te worden! Wel met pijn in mijn hart voor wat ik achterlaat in Zoetermeer, maar ik weet dat ik in Europa ook heel veel goed werk kan doen.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-