Marjon Cordes fotoVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Marjon Cordes.

Marjon Cordes

Marjon Cordes is geboren in Zwolle, maar in 1984 al met haar partner in Zoetermeer komen wonen. Marjon was van kinds af aan al met tekenen bezig. Op school tijdens de lessen, maar later ook bij haar eerste werkgever, tijdens vergaderingen. “Ik had altijd wel wat bij me om te tekenen”, vertelt Marjon. Uiteindelijk heeft Marjon een aantal jaren de kunstacademie in Enschede gedaan wat de aanleiding was om in de kunst verder te gaan. 

Staal en keitje

Marjon Cordes is na eigen zeggen een ‘grafische’ kunstenares en sinds 1992 actief in Zoetermeer. Haar werkruimte is al ruim 30 jaar in het Atelier Marjon Cordes aan de Londenstraat. Marjon’s werk bestaat uit etsen, tekeningen, beelden van staal en in de natuur gevonden stenen. “Mijn beelden bestaan uit strakke onnatuurlijkeMarjonCordesmijn eerste steen lijnen van (nieuw) staal die contrasteren met de natuurlijke gevormde stenen die al duizenden jaren bestaan”, duidt Marjon.

Een van haar eerste werken is het beeld: ‘Mijn eerste steen (staal en keitje)’. Dit beeld is ontstaan door een steen, die ze in haar kinderjaren in Duitsland had gevonden. Sindsdien is zij steeds meer gefascineerd geraakt door stenen en laat ze zich er ook door inspireren, zowel in 2 als 3-dimensionaal werk. In de coronatijd heeft Marjon onder andere het kunstwerk: ‘Stenen in Quarantaine’, gemaakt. De stenen heeft ze zo gegroepeerd dat ze precies in een hokje passen.

 Sten in quarateine  werk3

Maskers en hoofden

“Voor de etsen laat ik me inspireren door de natuur, maar ook door Afrikaanse maskers en gezichten. Ze intrigeren mij enorm. Het is lastig om uit te leggen waarom”, vervolgt Marjon. Marjon heeft ook ooit deelgenomen aan het project: ‘Mutual Art Inspiration’ een uitwisselingsproject tussen Nigeriaanse en Nederlandse kunstenaars in Zoetermeer.   

 werk 4  Afrikaans masker werk 2 


Via de ‘maskers’, is Marjon op het thema ‘hoofden’ gekomen. “De hoofden worden geordend door kleur en (geometrische) lijnen. Ik heb verschillende tekeningen en drukwerken gemaakt van hoofdjes dicht op elkaar."

Een bijzonder voorbeeld hiervan was te zien in zo’n 160 bushaltehokjes in Zoetermeer. “Er was een wedstrijd uitgeschreven om de bushaltes in Zoetermeer op te fleuren”, legt Marjon verder uit. Samen met drie andere kunstenaars heeft Marjon vorm gegeven aan dit ‘Abri-project’ in 2007. “Sommige van mijn drukwerken hangen nog in enkele bushaltehokjes, maar het merendeel is in de tijd verdwenen. De huidige zijn wel wat vergeeld, maar nog steeds herkenbaar”. 

 bushalte 1 copy copy  Koppen in kleur ets


Marjon is bekend van een aantal unieke kunstwerken die ze vroeger regelmatig exposeerde. Tegenwoordig staat dit op een laag pitje. In Zoetermeer heeft ze haar persoonlijke handtekening naast de deur van haar atelier gezet met een werk datKunstwerk geïnspireerd is op gezichten en maskers, een onderwerp dat als een rode draad door haar werk loopt. Ook op haar website zijn een aantal kunstwerken te bekijken.

Marjon nomineert graag de kunstenares Fieke Hordijk als een van de volgende in deze rubriek.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen, kunt u hieronder terugvinden:  Kunstenaar in beeld

-advertenties-

-goede doel-