De gemeente heeft 17.000 uitnodigingen verstuurd aan Zoetermeerders om hen te vragen deel te nemen aan het Burgerberaad Afvalbeleid. Uit de 687 aanmeldingen zijn nu 170 deelnemers geloot die mee mogen doen aan het burgerberaad. Alle deelnemers krijgen deze week bericht van de gemeente.
Mediabedrijf EMMA heeft bij de loting gelet op diversiteit van de deelnemers en spreiding over de stad. Volgens het college werd bij de loting rekening gehouden met leeftijd,
woonwijk, geslacht, soort woning en herkomst van deelnemers.
Wethouder Bouke Velzen: “Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat zowel hoogbouw als laagbouw goed vertegenwoordigd is in het Burgerberaad. Ook werd gekeken naar spreiding over Zoetermeer en bijvoorbeeld opleiding van de deelnemers”. Het burgerberaad gaat zich in 5 bijeenkomsten buigen over de vraag: Aan welke voorwaarden moet het afvalbeleid voldoen? Het resultaat wordt een zwaarwegend advies aan de gemeenteraad, waar de raad alleen bij gegronde redenen van kan afwijken.
Zelf experts uitnodigen en horen
Het burgerberaad wordt georganiseerd door mediabedrijf EMMA, een onafhankelijk bureau. Zij zullen de bijeenkomsten leiden en de deelnemers aan het burgerberaad begeleiden. Het burgerberaad mag zelf onderwerpen uitzoeken om in te duiken en ook experts vragen om advies te komen geven. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over kwaliteit, gemak voor burgers en afvalophalers, hygiëne en kosten. Het burgerberaad bepaalt zelf tot welke details een onderwerp uitgewerkt wordt. Deelname aan het burgerberaad vraagt een behoorlijke tijdsinvestering van de deelnemers, 3 hele zaterdagen en twee avonden, naast voorbereiding en lezen van informatie. De deelnemers krijgen aan het eind van het proces dan ook een vergoeding van €250,- voor hun deelname. Het advies van het burgerberaad wordt eind juni verwacht op de slotbijeenkomst en vormt dan de basis van het nieuwe beleidsplan.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!