Sinds kort kun je op de boerderij ‘Onder de Groote Boom’ zuivelproducten kopen die gemaakt zijn met de melk van hun eigen koeien. Dochter Karlijne heeft een oude traditie van de boerderij nieuw leven ingeblazen. Ze maakt zelf biologische karnemelk, chocomelk, vruchtenmelk, gepasteuriseerde melk en boter.
De boerderij van de familie de Groot ligt in de Zoetermeerse Meerpolder en is gestart door Gerrit de Groot in 1850 en is sindsdien van vader op zoon overgegaan. Dochter Karlijne is de zesde generatie en de eerste vrouw die de boerderij gaat leiden. Karlijne, die net begonnen is met zuivelproducten op bestelling, merkt nu al hoe groot de vraag is naar pure producten. De keuken in de boerderij waar ze de zuivel maakt, is nu al te klein. Binnenkort komen er grotere ketels en verhuist de productie van de keuken naar een ruimere plek op het boerenbedrijf. Karlijne zegt: "Ik ben klein begonnen met het maken van zuivel volgens de recepten en werkwijze van mijn oma, die alles heeft geproefd en veel advies heeft gegeven. "Door mond-tot-mondreclame is de verkoop gaan lopen en heb ik een wachtlijst voor de boter." Uitbreiding en productievergroting blijken nu al nodig te zijn.
Koeien hebben prioriteit
Karlijne vervolgt: "Als boerderij zijn we genoodzaakt om te blijven vernieuwen om te kunnen blijven bestaan." De boerderij uitbreiden is door de beperkte ruimte geen optie. Haar zus Eveline runt de Poffertjestuin en haar moeder Mariette runt 'Gewoon Leuk Natuurlijk', een terrein waar je zelf een feestje kunt geven dat herkenbaar is aan de grote tipi op het terrein. Daar komen nu ook zelfgemaakte zuivelproducten bij. "Ik heb eerst geprobeerd of ik het verzorgen van de koeien kon combineren met de poffertjes. Dat bleek niet haalbaar omdat ik niet weg kan lopen bij de koeien als die zorg nodig hebben of moeten kalveren als het druk is in de poffertjestuin. De koeien hebben te allen tijde prioriteit. Mijn moeder opperde toen het idee om weer zuivel te gaan maken. Met dit idee ben ik naar mijn oma gegaan. Van haar en haar receptenboekje uit de jaren zeventig heb ik geleerd hoe het proces werkt."
Inmiddels heeft Karlijne het proces onder de knie en is ze met hulp van oma op de achtergrond een mooie lijn zuivelproducten gestart.
Wachtlijst voor boter
Karlijne verwerkt momenteel elke week nog 50 liter melk. Daarvan maakt ze ongeveer 25 liter melk/chocomelk/ vruchtenmelk en yoghurt, 23 liter karnemelk en 1 kg boter. Ze begint op zondag met het proces waar ze de gemolken melk pasteuriseert, terugkoelt, aanzuurt en karnt. In totaal is ze 3 dagen bezig. Tijdens de momenten van pasteuriseren en terugkoelen, die een paar uur duren zorgt Karlijne voor de koeien. Momenteel is er veel vraag naar boter en heeft Karlijne een wachtlijst voor de boter. Ze zegt: "Na het karnen van de 25 liter verzuurde melk/room hou ik 23 liter karnemelk en slechts 1 kg boter over. Meer boter maken is nu geen optie omdat er dan ook meer karnemelk ontstaat die ook ergens heen moet.” Ze is druk bezig om daar een oplossing voor te vinden zodat de boterproductie wel omhoog kan, want even snel boter maken gaat niet. Dat zou ten koste gaan van de smaak van de zuivel. Hoe meer tijd je het geeft, hoe lekkerder het wordt.
Na de start op zondag worden op dinsdag de bestellingen klaargemaakt en kunnen die klanten vanaf woensdag ophalen in het zuivelhuisje. Karlijn:” Nu werken we echt alleen op bestelling, maar in de toekomst komt daar wellicht vrije verkoop bij.”
Betrekken bij de boerderij
Op de biologische boerderij houden ze 34 koeien die dagelijks 21 liter melk geven en er worden jaarlijks 40 kalfjes geboren. Karlijne is al van jongs af aan betrokken bij de boerderij. Toen bleek dat haar broers niet van plan waren de boerderij over te nemen, besloot zij wel in de voetsporen van haar vader te treden. Ze volgde een biologische agrarische opleiding en runt nu samen met haar vader de boerderij. Ondanks de onzekere tijden voor de boeren wil de familie zich op de toekomst richten met de boerderij en hopen ze deze door te kunnen geven aan de volgende generatie onder de noemer 'Onder de Groote Boom', waaronder alle onderdelen van de boerderij vallen. Karlijne: "We willen mensen betrekken bij de boerderij en het proces uitleggen.” Daarom organiseren ze 'kijk- en kennismakingsdagen' en staan ze in mei op de streekmarkt in de Dorpsstraat.
Op de boerderij houden ze Blaarkop- en Fleckvieh-koeien. De familie koos deze sterke en zuinige koeien niet alleen vanwege de hoge kwaliteit van de melk, maar ook vanwege het smakelijke vlees, dat mogelijk ooit ook op de boerderij verkocht gaat worden.
Mensen die de zuivel willen proberen kunnen via https://www.onderdegrooteboom.nl/zoetermeerse-zuivel/producten een bestelling plaatsen. Bestellen kan t/m zaterdag en afhalen is vanaf woensdag mogelijk. Betalen kan contant of via een betaalverzoek. De boerderij is gevestigd aan de Meerpolder 27. Je kunt alle ontwikkelingen van de boerderij volgen op: Facebook
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!