JohannespassionDe Matthäus Passion is een bekend stuk van Johan Sebastiaan Bach over het lijden van Jezus. Minder bekend, maar minstens zo indrukwekkend, is de Johannes Passion. Op 29 maart, Goede Vrijdag, wordt dit stuk uitgevoerd door het orkest en koor van Ars Musica in het Stadstheater.

Directeur marketing en commercie Van Dorp van het gelijknamige bedrijf heeft het initiatief genomen om dit stuk op te laten voeren. In eerste instantie voor hun eigen relaties, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom om deze bijzondere voorstelling mee te maken. Volgens Van Dorp is de Johannes Passion een bijzonder en indrukwekkend muziekstuk.

“Bach schreef het eerder dan zijn bekende Matthäus Passion. In 1724 ging het in Leipzig op Goede Vrijdag in première. Het vertelt het lijden en sterven van Jezus maar volgt de teksten van het Johannesevangelie”, vertelt hij.

“De Matthäus Passion bevat lange klagelijke stukken. In vergelijking daarmee is de Johannes Passion wat korter, maar daarentegen erg indrukwekkend. De Johannes Passion heeft meer beleving en dynamiek, het heeft een emotionele diepgang. Het gaat toch over het sterven van Jezus, die niet bang was omdat hij wist wat hem te wachten stond. Hij wist wat het nut van zijn lijden was.”

Van Dorp heeft het initiatief genomen om de Johannes Passion op het toneel te brengen van het Stadstheater Zoetermeer. Hij vond het professionele orkest en koor Ars Musica bereid om het te spelen. “Ars Musica is natuurlijk een toonaangevend orkest dus we zijn heel blij dat zij op Goede Vrijdag beschikbaar waren”, vertelt hij. 

Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Immers, het orkest wilde eerst zeker weten dat de akoestiek goed zou zijn. Daarom is het stuk in een kleine versie geoefend in het Stadstheater en is met de technicus van het Stadstheater het verder gefinetuned.

“We kunnen wel spreken van een vakmanschap in drie facetten. Het vakmanschap van Bach, van Ars Musica én van het Stadstheater”, aldus Paul van Dorp. Voor hem is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen van het bijzondere stuk komen genieten.

“Vanuit onze Christelijke achtergrond maar ook vanuit onze maatschappelijke rol, vinden wij het belangrijk om de Johannes Passion te laten zien. Als je ervoor open staat, dan is het enorm indrukwekkend”, vertelt Paul van Dorp. “Ik hoop dat we mensen met een brede interesse trekken, want kerkelijk of niet, het stuk is mooi voor iedereen.”

De Johannes Passion gaat over het sterven van Jezus. “Het laat geen doorkijkje naar Pasen zien, dus het is in die zin natuurlijk allesbehalve vrolijk. Juist omdat het
over sterven gaat vragen we het publiek ook om in stilte de zaal te verlaten.”

De Johannes Passion uitgevoerd door Ars Musica is op 29 maart om 19.45 uur te zien in de Grote Zaal van het Stadstheater. Kaarten kosten 29 euro en zijn verkrijgbaar via
www.stadstheater.nl

Foto: Stadstheater Zoetermeer

Bij Uit tips vindt u alle uitgaanstips voor theater en muziek. Zie ons evenementen overzicht voor alle evenementen in Zoetermeer en bij cursussen hebben we Zoetermeerse cursussen en activiteiten voor u op een rij gezet.

-advertenties-

-goede doel-