Foto 2 scholier probeert eten met robotarm uit 2Op dinsdag 2 april was de kick-off van het project 'Eten zonder handen' in het Experimenteerhuis in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Vo, mbo en hbo werken in dit project samen aan de ontwikkeling van een eetrobot.

Meer dan honderd Technasium leerlingen van Melanchton Bergschenhoek en Oranje Nassau College, een aantal ICT studenten van De Haagse Hogeschool en studenten Verpleegkunde van mboRijnland zijn betrokken bij dit project. Tijdens de kick-off staat kennisdelen tussen de leerlingen en studenten centraal. Ze gaan verdeeld in verschillende workshops met elkaar in gesprek, maar ook met ervaringsdeskundigen. Want: eten zonder handen, daar weten Robin en Sana door hun spierziekte alles van.

Foto 3 Ervaringsdeskundigen Robin l en Sana r delen kennis en ervaring“Ik heb wel een robotarm, maar omdat deze heel traag werkt, is mijn eten na drie happen al koud”, vertelt Sana. Robin: “Soep eten of een tompouce is al helemaal niet te doen.” Ze zijn dan ook blij met de zorgchallenge Eten zonder handen. Een verzoek hebben ze ook: “We willen zelfstandig kunnen eten, zonder hulp van anderen. En het liefst ook buiten de deur.” Thomas, hbo student: “Er bestaan al eetrobots, maar wij willen een betere versie maken, denk aan het veilig en makkelijk mee kunnen nemen naar bijvoorbeeld een restaurant.”

"Dit gaan we zeker tegenkomen in de praktijk”

Naast het onderzoek van de hbo studenten, doorlopen de havo/vwo leerlingen hun eigen onderzoekstraject om tot een robotarm te komen. Jay, vierdejaars student Verpleegkunde op mboRijnland, vindt de eetrobot een aanwinst voor de zorg en voor het onderwijs. “Het is een mooie uitvinding. Door dit project leren we tijdens onze opleiding hoe we hiermee moeten werken. Erg goed, want dit gaan we zeker tegenkomen in de praktijk.”

Foto 1 Scholier die eten met robotarm uitprobeertVanuit het voortgezet onderwijs is docent Stefan Hollebrandse van het Oranje Nassau College blij met dit gezamenlijke project. “Onze leerlingen zien dat de opdrachten die ze op school maken ook écht een functie hebben, het wordt gekoppeld aan de praktijk. Bovendien worden ze op een actieve manier geconfronteerd met studenten van de opleidingen ICT en zorg.”

De leerlingen gaan de komende maanden zelf een prototype maken van een robotarm. Ze worden daarin begeleid door een aantal hbo-studenten ICT.

Toekomstige professionals

Onder aanvoering van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg zijn mboRijnland, Vierstroom Zorg Thuis, gemeente Zoetermeer, Mobile Care, Zoetermeer 2025, ZW Connect, Thuisleefgroep en De Haagse Hogeschool het Experimenteerhuis gestart. Een innovatieve plek waar studenten, zorgprofessionals, cliënten en mantelzorgers experimenteren met zorgtechnologie en de toepassing in het dagelijks leven.

Projectleider Arianne Riedijk: “Door de samenwerking tussen voortgezet onderwijs, mbo en hbo in dit project 'Eten zonder handen' leren de studenten en leerlingen van elkaar. Het is fantastisch dat leverancier Sarkow verschillende technologische innovaties heeft meegenomen, zoals de robotarm. Zo kunnen onze toekomstige professionals hiermee oefenen.”

Foto's: Sheila van Rijn

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-