Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Shaorook Alnoamany

Shaorook Alnoamany 

Shaorook Alnoamany is een kunstenares die bekend staat om haar prachtige mozaïekwerken. Shaorook is 58 jaar en woont sinds 1994 in Nederland. Shaorook komt oorspronkelijk uit Irak, waar ze werd geïnspireerd door de rijke geschiedenis en kunstvormen van haar geboorteland. Shaorook heeft een passie voor kleur en licht en dit komt tot uiting in haar werken die vaak bestaan uit gekleurd glas of mozaïekglassteentjes.  Shoarook, die taal en literatuur studeerde, kreeg haar artistieke gevoel met de paplepel ingegoten. Haar vader en zijn oudste broer waren beiden beeldhouwers. Tevens was Shaorook’s vader ook dichter.

“Ik pakte als kind al alles op wat je met je handen kon maken. Ik heb van alles gedaan zoals bijvoorbeeld tapijten gemaakt, ik kreeg naailes en maakte vegers en waaiers van palmbladeren”, vertelt Shaorook. Ook begon ze met het maken van ‘glas in lood’ en daarna keramieken kunststukken. “Dat wilde ik in Nederland ook graag gaan doen en mezelf verder ontwikkelen”, gaat Shaorook verder. “Maar de thuissituatie met kleine kinderen en de beschikbare ruimte maakte dat ik hier helaas vanaf moest zien”.

Eerste kunstwerk een theedoosje

Shaorook begon daarom zo’n 22 jaar geleden met mozaïek teeerste doosje werken. “Op een dag was ik in een winkel waar een cursus mozaïek werd gegeven. Daar maakte ik mijn eerste theedoosje, waarna ik nooit meer ben gestopt”, aldus Shaorook. Volgens Shaorook is mozaïek kunst die je overal om je heen ziet, niet altijd met gekleurde tegels of steentjes, maar met veel andere verschillende materialen.

Shaorook haalt haar inspiratie uit verschillende culturen en periodes in de geschiedenis. “Dat kan een simpele natuurfoto zijn maar ook een ingewikkeld kunstwerk. Mijn werk moet een verhaal vertellen”, verklaart Shaorook. Het maken van een mozaïek behoort volgens Shaorook tot de oudste kunstvormen ter wereld. “Omdat mozaïeken samengesteld worden uit duurzame materialen als steen, glas en marmer, blijven oude mozaïeken behouden zonder iets van hun betovering te verliezen”, geeft Shaorook aan.

poort  buste ster

Glas-in-loodcreaties zonder het lood

Shaorook versiert niet alleen objecten met mozaïek, ze maakt ook werk naar eigen ontwerp of in opdracht. Door glasmozaïek op glasglas in lood creëert ze een soort glas-in-loodcreaties zonder het lood. ”Ik heb vroeger echt glas in lood gemaakt, maar ik werk thuis en daar ontbreekt het aan ruimte. Dit is een prachtige nieuwe manier om hetzelfde effect te creëren", vertelt de mozaïekmaakster.

Shaorook heeft ooit in opdracht van ‘de Goede Woning’ enkele flatingangen van flats in Palenstein met haar mozaïeken opgefleurd. De flats zijn echter inmiddels gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen. Helaas is daardoor bijna al haar werk verloren gegaan. Gelukkig heeft ze nog van alle objecten foto’s, die zijn uitgebracht in een boek.

chines vrouw2Shaorook bundelt vaak haar krachten met de Zoetermeerse schilderes Lilia Dosti. Beide werkwijzen van: mozaïeken en schilderen worden dan gecombineerd. “Dat leverde de eerste keer een schilderij op van een Chinese vrouw. De combinatie van mozaïek en verf trok veel bekijks. Dit heeft ons gestimuleerd om door te gaan met nieuwe projecten”, aldus Shaorook die overigens zelf ook schildert. ”Ik schilder graag grote schilderijen.”

Exposities

Afbeelding1 copy

Shaorook’s werken waren onlangs te bewonderen in de vitrine op de begane grond van woonzorgcentrum Vivaldi in Zoetermeer. Voor meer informatie over Shaorook Alnoamany en haar kunstwerken, kunt u haar website bezoeken. 

Shaorook nomineert graag Niek Nieuwenhuijsen als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s Shaorook: Eerste theedoosje, Poort van Babylon, Chinese vrouw

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-