Protret copyVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Floris Puts.

Danser en musicalster

Floris Puts is in 2005 in de Vlamingstraat geboren en getogen. “Ik kreeg toen ik 5 jaar was een dvd van Michael Jackson en toen begon al interesse voor dans”, vertelt Floris. “Je kon me zien dansen en moonwalken voor de televisie.”

Geïnspireerd door filmpjes van een jonge, tappende Michael Jackson ging Floris op zesjarige leeftijd op taples bij de Dansschool Ricardo Sibelo waar zijn broer Carlos en zus Elsa ook dansten. Floris bleek bijzonder talentvol en het bleef niet alleen bij tappen. Breakdance volgde al snel. Niet veel later ging hij, mede geïnspireerd door de film Billy Elliot, die hij van zijn moeder kreeg, meedoen met de klassieke balletlessen van zijn zus Elsa.  

Floris is op 10-jarige leeftijd gestart aan Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Ik studeer in juli dit jaar af”, vertelt Floris verder.

Billy Elliot

In 2013 werden alle dansscholen aangeschreven of zij leerlingen hadden die auditie konden doen voor de rol van Billy Elliot (een mijnwerkerszoon die liever danste dan bokste) in de gelijknamige musical.

Het was Ricardo Sibelo zelf, die meteen dacht aan Carlos en Florissamen met Ricardo en hen aanraadde om auditie te doen. Ricardo weet zelf wat het is om in een musicalproductie te werken. Hij werkte 20 jaar in het Londense West End en stond in vele musicals. “Die ervaring heb ik aan de jongens mee kunnen geven”, zegt hij. Met wat extra begeleiding en extra lessen op de Billy Elliot School werd Carlos gecast voor de hoofdrol en Floris speelt de rol van Michael, de beste vriend van Billy Elliot. “Het was best een lang traject van bijna twee jaar voordat we door alle rondes heen waren”, aldus Floris. Ook zusje Elsa wist, als balletmeisje op de balletschool waar Billy les krijgt, een rol te bemachtigen. Drie kinderen uit één gezin in de musical, een waar unicum!  

Dolfje Weerwolfje

TimmieFloris’ passie voor het podium werd verder ontwikkeld toen hij op 11-jarige leeftijd de rol van Timmie vertolkte in de musical ‘Dolfje Weerwolfje’, geproduceerd door Rick Engelkes Theater Producties. “Mijn moeder had me gewezen op de auditie. In eerste instantie voor de hoofdrol van Dolfje, een jongen die in een weerwolf verandert, maar het werd uiteindelijk de rol van Timmie”, geeft Floris aan. Deze rol speelde Floris in 2017 in het Stadstheater in Zoetermeer voor bijna 800 mensen. “Ik vond veel van mezelf terug in Timmie, wat het spelen van de rol des te leuker maakte”, legt Floris uit. “Mijn hele klas was aanwezig en ook mijn familie. Ik was best wel zenuwachtig, maar kreeg naderhand veel complimenten dat we het goed hadden gedaan”.

Na Dolfje Weerwolfje had de toen 12-jarige Floris opnieuw eenDummie de Mummie mooie theaterrol te pakken in de familiemusical ‘Dummie de Mummie’. In de musical speelde Floris de rol van Goos Guts. Het was een hoofdrol, die anders was dan andere musicalrollen. “ Ik vind het een van de leukste musicals die ik heb gespeeld. Het is zó grappig. Ik praat veel tegen het publiek in de rol van Goos,” legt Floris uit. “Je bent acteur, maar ook een verteller naar het publiek toe.” Een van Floris’ favoriete momenten uit de show is de museumscène: “Dan mag ik in de zaal zitten. Het publiek reageert dan echt met ‘wow!’ Maar ik speelde gewoon door, hoor.”

Na een reeks van musicals richtte Floris zich meer op het dansen. “Ik besefte al gauw dat ik professioneel danser wilde worden. Dat trok me toch meer”, aldus Floris. In 2021 won Floris als aanmoedigingsprijs, de dansbeurs van de ‘Cultuurfonds School voor Jong Talent’ en in 2022 een beurs van ‘Dansersfonds’79.

Hannover Ballet Gezelschap

Floris danst momenteel ter afronding van zijn studie als stagiair bij het dansgezelschap Introdans in Arnhem. Het gezelschap staat bekend om zijn creatieve en verrassende eigentijdse invulling van ballet met wervelende voorstellingen. Met een achtergrond in zowel ballet als musicaltheater, is Floris een veelbelovende ster. Zijn vermogen om complexe emoties uit te drukken door dans en zijn dynamische aanwezigheid op het podium maken hem uniek.

“Ik heb dit jaar heel veel audities gedaan voor allerlei dansgezelschappen. Ik ben een paar keer naar Duitsland geweest en een keer naar Hongarije. Ik heb veel geluk gehad dat ik naar een gezelschap kan, waar ik graag naar toe wil en dat is het Hannover Ballet Gezelschap”, geeft Floris aan.  In Hannover gaat Floris een aantal stukken doen. “Ik ben daar een deel van een totaal programma. Ik mag nog niet vertellen wat ik ga doen, dat is nog even afwachten”, rond Floris af.  Floris’ toekomst ziet er stralend uit met meer dansoptredens die ongetwijfeld op zijn pad zullen komen.

Floris nomineert graag Menno van der Vet als een van de volgende in deze rubriek.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u terugvinden op deze pagina van onze website: Kunstenaars in Beeld.

-advertenties-

-goede doel-