De gemeente onderzoekt de mogelijkheden van een brede stadspas voor alle inwoners van Zoetermeer. De ZoetermeerPas is nu alleen beschikbaar voor mensen met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Zij krijgen met de pas korting op onder andere cultuur en sportactiviteiten.
De Zoetermeerpas is dit jaar, voor de meeste gebruikers geheel ongemerkt, overgegaan naar een andere leverancier. Volgend jaar wordt de pas digitaal, al kunnen gebruikers ook een fysieke pas krijgen als ze dit willen. Voor de minima, met een inkomen van maximaal 120% van de bijstandsnorm, verandert er niets, zij houden op vertoon van de pas tegoeden voor doeleinden zoals sport en cultuur, lidmaatschap van de bibliotheek of zwemles.
In de afgelopen jaren is het gebruik van de Zoetermeerpas vrij stabiel gebleven met gemiddeld 11.000 pashouders. De pas wordt vooral gebruikt voor sport, educatie en zwemles.
Onderzoek naar brede stadspas
Een brede stadspas geeft net als een minimapas korting op sociale en culturele activiteiten in de gemeente. Het verschil is dat de pas te koop is. Voor minima wordt een brede stadspas doorgaans gratis of met hoge korting verstrekt. Voor alle inwoners of zelfs alle bezoekers van de gemeente is de brede stadspas te koop. Op deze manier wordt een deel van de kosten van de stadspas gecompenseerd door de pasverkoop. Ook zorgt de pas voor het bevorderen van sociale participatie niet alleen onder mensen met een laag inkomen, maar onder alle inwoners van de gemeente.
Een aantal gemeenten zoals Delft, Dordrecht, Rotterdam, Zaanstad hebben de overstap al gemaakt naar een brede stadspas. Het college onderzoekt op dit moment wat het voor Zoetermeer zou betekenen om over te stappen op zo'n brede stadspas. De uitkomsten van deze verkenning worden nog in 2024 voorgelegd aan de raad.
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!