DSC00900a wDe weerspreuk ‘April doet wat ie wil’ was zeker van toepassing op het weer van de voorbije 2e lentemaand. Naast sterk wisselvallig was de grasmaand ook erg nat. April begon met een afwisseling van zon, wat regen en een graad of 13 overdag.

DSC00903a wIn het weekend van 6/7 april piekte het kwik: op zaterdag werd het ineens ongeveer 24 graden in onze stad. Dat was meteen de hoogste temperatuur van de hele maand. Op de zondag van dat weekend werd het ook een graad of 20. In de week daaropvolgend werd het weer koeler, maar in het weekend daarna was het weerbeeld opnieuw aangenaam met een graad of 20 met flink wat zon.

Koude-dip inclusief heel veel regen

Halverwege de maand, op maandag de 15e denderde lucht afkomstig uit het poolgebied, met veel geweld ons land binnen. Met veel wind en ook hagelbuien kelderde in de loop van de dag het kwik in die middag kort naar een graad of 5. Dat was weer even wennen na het warme begin van april! Op die dag, maar ook in de bijna twee weken daarna, haalde het kwik overdag niet of nauwelijks de 10 graden meer. Ook regende het vaak en ook veel; in combinatie met de veelal harde wind was het in die fase uitgesproken guur weer.

In de vroege ochtend van 23 april viel de wind bij een heldere hemel even helemaal weg. Daardoor daalde de temperatuur in, en zeker in de naaste omgeving van Zoetermeer, tot dichtbij of onder het vriespunt. Vooral aan de buitenranden van onze stad trad daardoor flink wat vorstschade op aan planten en bloemen. De laatste paar dagen klom het kwik weer uit het dal en bij veel zon overschreden we op 30 april in onze stad opnieuw de 20 graden grens.

 DSC00889a w  DSC00891b w

April was naast erg wisselvallig ook bijzonder nat

DSC00913a wHoewel het dus een dag of 12 erg koud was voor de tijd van het jaar, was de grasmaand toch ruim aan de zachte kant. Dat kwam vooral door de warme eerste helft van april. Al met al konden we ongeveer een viertal zogenaamde warme (20+) dagen noteren wat normaal is voor april. Nadat maart even gas had teruggenomen van de ‘moessonregens’ die ons vanaf half oktober voortdurend onbestendig en vooral erg nat weer bezorgden, was het in april weer helemaal prijs met de nattigheid. Er viel ruim tweemaal zoveel regen als normaal en zo’n hoeveelheid is bijna record-hoog voor wat normaal de droogste maand van het jaar is. Tot slot: april als geheel had een flink tekort aan zon.

 

Mei start (even) heel warm

Op de eerste dag van de laatste lentemaand flirt het kwik met de zomerse grens van 25 graden. Daarna zakt de temperatuur geleidelijk weer naar ruim 20 graden en lager. Er kunnen daarbij ook buien vallen. Hoe het daarna verder gaat, is ongewis. Maar wat zou het fijn zijn als mei later in de maand eindelijk eens een week(je) stabiel en zonnig weer zou brengen. Sinds half oktober is het namelijk permanent onbestendig weer geweest.

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-