Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Tilly Wils

Tilly Wils: colorist ‘pur sang’

Tilly Wils is geboren in het Brabantse Ossendrecht in 1949 en woont sinds 1977 in Zoetermeer. Als kind was Tilly al creatief bezig. “Ik maakte mijn eigen poppenkleertjes waar geen naald en draad aan te pas kwam en ik ben al heel jong begonnen met tekenen en schilderen. Ik moest echter van mijn vader naar de secretaresse opleiding omdat hij vond dat met schilderen geen droog brood te verdienen was“, vertelt Tilly. “Ik ben dan ook als secretaresse gaan werken. Maar als ik ’s avonds thuis kwam, dan kwam als eerste de schilderkist op tafel en ging ik de ‘Notre-Dame’ en danseresjes schilderen.“ Het artistieke zat niet in Tilly’s familie, hoewel haar vader als aannemer ook mooi kon tekenen. Na haar trouwen verhuisde Tilly met haar man naar Den Haag waar ze uiteindelijk toch in 1974 de opleiding aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten startte.

Eerste tekening

 “In 1974 schreef ik mij in bij de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten en daar volgde ik vele workshops. Ik moest de techniek van voren af aan leren; hoe een arm aan een lichaam zit en een oor aan een kopje. Mijn eerste tekening was de schoenen van mijn gezin. Ik vond het toen wel leuk, maar kwam uiteindelijk toch tot de conclusie dat ik wilde schilderen en graag met kleur wilde werken. Het liefst abstract en kleurrijk”, vervolgt Tilly.

 “Wat klank is in de muziek, is kleur in de schilderkunst. Deze onderlinge verwantschap ervaar ik keer op keer als ik werk. Ik schilder dan ook altijd op muziek”, aldus Tilly. Doordat ze altijd muziek luistert in haar atelier, heeft die muziek soms een directe invloed op haar werk, waar de kleurexplosies en bepaalde ritmes aan af te leiden zijn.

topical day naakt Scheveningen
kleurexplosie zomersonate papaver


Aan haar expressionistische werk ligt altijd een onderwerp ten grondslag. Buiten in de natuur vindt zij haar inspiratiebron. Dit kunnen een bloemdetail, een naakt of een landschap zijn. Omdat met lef en passie de verf op het doek wordt aangebracht ontstaan er uitbundige en kleurrijke schilderijen. “Mijn werk draait om de schoonheid van kleine bloemen en schatten uit de natuur, die ik eerst met houtskool teken en op mijn eigen kleurrijke manier uitvergroot. De houtskool verdwijnt onder de verf en later haal ik die lijnen weer deels terug. Daar herken je mijn schilderijen ook wel van”, legt Tilly uit.

“Ik gebruik niet alleen penselen om te schilderen, maar vaak ook mijn handen direct op het doek. Soms giet ik de verf op het doek en laat het materiaal zijn eigen gang gaan”. De materialen kunnen variëren: van olieverf tot gemengde techniek, waarbij zowel krijt, houtskool, aquarel- en gouacheverf worden gebruikt.

Samenwerking met Zoetermeerse zeefdrukker

schilderij op zilverVan haar werk zijn zo’n twintigtal zeefdrukken gemaakt door de Zoetermeerse meester zeefdrukker Wouter van der Vet. Haar samenwerking met meester zeefdrukker Wout van der Vet heeft haar levendige kunstwerken onder een breder publiek bekend gemaakt. Samen met de zeefdrukker heeft Tilly in opdracht van de Koninklijke Begeer een uniek kunstwerk op zilver gemaakt en in een beperkte oplage uitgebracht. Een wereldprimeur.

Exposities

Al jaren worden Tilly’s werken geëxposeerd in de meest gerenommeerde galeries van Nederland, maar ook wereldwijd zijn werken van Tilly te bewonderen geweest. “Mijn werken gaan de hele wereld rond en worden ook overal verkocht. Ik heb altijdEigen verf maken geïnvesteerd in mijn werk en het laten maken van prentboeken, die ik in eigen beheer uitgeef. Dat helpt wel om een beetje bekendheid op te bouwen”, verklaart Tilly.

Tilly heeft al meer dan 32 jaar een atelier in de Londenstraat, waar ze nog dagelijks een paar uur doorbrengt om nieuwe werken te creëren. “De olieverf die ik gebruik, maak ik zelf van verschillende kleuren pastel. Dat levert vaak een kleurenpalet op waar ik heel blij van wordt”, aldus Tilly.

atlellier wilsOp de muren tussen de deuren van de 5 ateliers zijn twee verschillende schilderijen, twee reliëfs en een etsplaat bevestigd. De in de ateliers aan de Londenstraat werkende Zoetermeerse beeldend kunstenaars zetten zo hun persoonlijke handtekening naast de deur van hun atelier. Het werk van Tilly is een karakteristieke kleurrijke afbeelding met papavers.

Keukenhof

Tijdens de corona periode, toen de vraag naar haar werk verminderde door gesloten galeries, ontdekte Tilly een nieuwe passie voor sculpturen. Dit jaar stonden er twee sculpturen van Tilly in de vorm van tulpen in de Keukenhof. Deze twee meter hoge sculpturen zijn gemaakt in cortenstaal en geplaatst op een unieke plek in het water. Zodra de wind opsteekt bewegen ze ritmisch met de wind mee. Ook voor het volgende jaar is Tilly gevraagd een aantal sculpturen te maken. “Dat juist mijn sculpturen zijn geselecteerd is bijzonder”, rond Tilly af. “Ik ben me pas drie jaar geleden gaan verdiepen in het maken van sculpturen. Dat doe ik erbij, maar mijn hart ligt toch wel bij het schilderen.” Tilly is nog van plan om lang door te gaan. De vraag naar haar werk is enorm en het blijft haar passie.

sculpturen   sculpturen2


Voor meer informatie over Tilly Wils en haar activiteiten, kunt u haar website bezoeken. Tilly nomineert graag Masoud Gharibi als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Verlaten (1981), Tropical Day,  In my mind, Strand van Schevingen, Zomersonnate, Le Bouquet, Papaver, Atelier Londenstraat, Sculptuur in Keukenhof

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-