Sylvia Essenberg2Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Sylvia Essenberg

Sylvia Essenberg

Sylvia Essenberg is in 1962 geboren in Utrecht en in 2013 naar Zoetermeer verhuisd. “Ik voel me inmiddels wel Zoetermeerder”, vertelt Sylvia. “Ik kom niet uit een artistieke familie en als kind was ik ook nooit met kunst bezig. Maar mijn vader kon alles. Mensen om hem heen zeiden dan altijd dat hij een kunstenaar was. Het zit dus ergens wel in de genen”.  Sylvia is begonnen als managementassistente en zei altijd: “als ik minder ga werken, ga ik een opleiding doen, iets met creativiteit”.  

Sylvia begon derhalve pas op latere leeftijd (1998) met teken- en schilderlessen en leerde daar allerlei technieken en alle facetten van het tekenen en schilderen. Ze ontwikkelde uiteindelijk een unieke stijl met een eigen kleurgebruik.  In 2004 werd Sylvia geselecteerd voor de ‘Academiegroep’ en volgde later een kunstopleiding bij Kade Ateliers waar ze haar werk verder verdiepte.

Sylvia gebruikt bij haar kunstwerken een diversiteit aanSylvia Essenberg materialen en technieken zoals: acryl, aquarel, inkt, epoxy, olieverf en pigmenten. Maar ook grafiet, sjablonen en (pastel) krijt. Haar werk is vaak te herkennen aan de dynamische mix van vormen en lijnen, een bepaalde gelaagdheid gecombineerd met een gedurfd kleurpalet. “Ook het losse in mijn werk. Er zitten (bewuste) fouten in en het is niet perfect, dat maakt mijn werk herkenbaar”, aldus Sylvia. Sylvia werkt vanuit huis in haar eigen atelier aan de Berliozrode.

Autonome kunst

Sylvia is een kunstenaar die bekend staat om haar schilderijen en objecten die een verhaal vertellen. Ze ziet het als een spel om met de materialen een boodschap in beeldtaal weer te geven, waarbij Sylvia ernaar streeft om momenten van verwarring, contrast of emotie op te roepen. Haar creatieve proces omvat het spelen met ideeën en diverse materialen, waardoor haar beeldverhaal als vanzelf ontstaat en stapsgewijs wordt opgebouwd. Het creëren van haar werk ervaart Sylvia als een avontuur dat steeds verandert. “Alles kan in één seconde anders zijn”, geeft Sylvia aan.

 de dance  look
 schilderij4  schilderij5


Als achtergrond voor haar schilderijen gebruikt ze vaak oude recycled panelen in combinatie met plastic, acryl, epoxy en andere stukjes materialen. Na het opdrogen ontstaan dan mooie vormen en vlekken, waar Sylvia dan mee verder gaat. “Soms is er al een idee of ben ik ergens door geïnspireerd. Nog vaker begin ik gewoon ergens en ontstaan mijn verhalen vanzelf door het intuïtief gebruik van het materiaal en mijn gedachten. Gaandeweg tijdens het proces kan het veranderen en dan verfijn ik dat. Vaak maak ik ook hele grote tekeningen met vormen of figuren, waaruit ik later weer afbeeldingen gebruik om in mijn verhaal te voegen”, legt Sylvia uit. Sylvia’s werk is voortdurend in ontwikkeling met nieuwe thema’s en technieken die haar boeien.

Inspiratiebronnen

Een kans 768x594Het blijft Sylvia verwonderen dat zelfs een lijn al verschil kan maken en contrast kan laten zien. Sylvia’s inspiratiebronnen zijn zeer divers. “De natuur speelt een belangrijke rol in mijn werk, met terugkerende motieven van bloemen, dieren, planten en landschappen. Maar ik vind het dan leuk om het net iets te veranderen. Dat het net niet klopt. Ik ben ook gefascineerd door het menselijke figuur, en portretteer mensen op een abstracte en expressieve manier”, geeft Sylvia aan.

Na haar eerste reis door Afrika was Sylvia meteen verkocht. De ontzagwekkende dieren en de wildernis werden haar grootste inspiratiebron. “Mede door mijn verblijf in Tanzania, Zambia en Namibië ben ik ook geïnspireerd geraakt door hergebruik van materiaal en natuurlijke materialen. Je ziet daar mensen met niks alles kunnen maken. Door het opnieuw verwerken vanEen van blik restmateriaal en weggegooide materialen in een werkstuk kun je mensen bewuster maken van hergebruik en ons milieu. Het is een spannend proces en ontzettend leuk om te doen”, volgens Sylvia. “Zo maakte ik ook ooit vogels van gebruikte blikken en andere objecten van restafval. Ik heb lange tijd zowel schilderijen als objecten gemaakt. Maar de voorkeur gaat momenteel toch uit naar het schilderen. Dat is mijn passie”.

Exposities

Sylvia staat bekend om haar jaarlijkse exposities waarbij haar werken soms ook de basis vormden voor discussies over kunst en filosofie. “Soms worden de bezoekers via de VTS-methodiek  door een expositie geleid. De Visual Thinking Strategie is een op discussie gebaseerde methode waarbij met elkaar in een open gesprek naar de kunst wordt gekeken. De eerste vraag is dan ook altijd: wat gebeurt er in deze afbeelding, wat zie je? ”, legt Sylvia uit.

Expositie Sylvia schilderij

In 2015 is Sylvia genomineerd geweest voor de Kunstprijs waar ze een goede derde is geworden. Naast haar individuele kunstwerken heeft Sylvia ook deelgenomen aan verschillende groepstentoonstellingen en kunstevenementen in de regio Zoetermeer en daarbuiten.

hoopIn 2016 heeft Sylvia deelgenomen  in het Project Mutual Art Inspiration, een samenwerking en uitwisseling tussen Zoetermeerse en Nigeriaanse kunstenaars. Sylvia's laatste expositie  was nog kortgeleden in mei en juni 2024. Sylvia exposeerde toen met 6 van haar kunstwerken bij Kunstcafé Kiki at Franx.

Teken- en Schilderles

Sylvia geeft nog wekelijks teken- en schilderles bij het CKC volgens de Samsam-methode: ‘Samen delen, Samen spelen, Samen creëren en Samen leren’. Nu nog een lesgroep per week maar vanaf eind september 2024 zullen dat er dan twee zijn. “Er is veel vraag momenteel en zolang er vraag is, ga ik door”, rond Sylvia af.  Voor meer informatie over Sylvia Essenberg en haar kunstwerken, kunt u de website bezoeken. Sylvia nomineert graag Marianne Bentvelzen als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: (Speel 2022), Samen (2021), Winde (2020), The Dance (2023), Look (2023), Een kans (2015), Eend van Blik, Hope.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld

-advertenties-

-goede doel-