portret tatianaVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Tatiana Kiourou

Tatiana Kiourou: een leven gewijd aan muziek

Tatiana Kiourou, is in 1971 geboren en opgegroeid in de stad Tsjeljabinsk in de Oeral, op de grens tussen Europa en Azië in wat toen nog de Sovjet-Unie was. “Tatiana Kiourou is niet mijn eigenlijke naam. Mijn naam is Tatjana Kiuru.  De achternaam is in feite een Finse achternaam: Kiuru, wat ‘Leeuwerik’ betekent. Ik heb ver terug nog wat roots in Finland. Toen ik naar Nederland kwam is er een vertaling gemaakt naar het westerse alfabet op de Franse manier”, vertelt Tatiana. “Ik ben de enige in de familie die een andere achternaam heeft”.

Tatiana’s muzikale reis begon al op driejarige leeftijd met de kleine piano met anderhalve octaaf die ze cadeau had gekregen. De piano was redelijk gestemd en ze zat toen al met twee handjes, muziek van Abba en Boney M te spelen voor gasten en op verjaardagen. “Mijn ouders zelf waren geen musici of schilders, maar wel heel creatieve mensen. Mijn moeder was ontwerper van kleding en kon alles maken. Ze zong en danste altijd met ons, of ging met ons naar het theater of musea. Mijn vader was wat ‘bescheidener’. Hij was altijd met hout bezig en maakte meubels”, gaat Tatiana verder.

Cum Laude diploma’s

Als zesjarige zette ze haar eerste stappen op de muziekschool in Tsjeljabinsk. “De juffrouw van de hoogste groep van de kinderopvang zei tegen mijn ouders; jullie moeten haar naar muziek sturen”, aldus Tatiana. Het was heel zwaar op de muziekschool, maar het ging heel goed. Tatiana’s talent werd al snel erkend, en dat resulteerde op 13-jarige leeftijd in het winnen van twee prestigieuze pianoconcoursen voor jonge pianisten. Met een cum laude diploma van de muziekschool, vervolgde Tatiana haar opleiding aan het Tsjaikovski Muziek Instituut en later ver van huis aan het Mussorgsky Staats Conservatorium in Jekaterinburg, waar ze haar vaardigheden verder aanscherpte.

Tatiana heeft tot haar 23in de Oeral gewoond. Na het instorten van de Sovjet-Unie en de bestaande structuren wilde Tatiana weg uit haar land. “In die tijd zat niemand te wachten op iemand die Mozart kon spelen. Ik was jong en wilde me ook ‘settelen’. Een nieuw leven starten ”, verklaart Tatiana. Via correspondentie kreeg Tatiana contact met een Nederlandse man uit Zoetermeer. Na wat telefoontjes sloeg de vlam over en kwam Tatiana in 1994 naar Nederland waar ze nu al bijna 30 jaar in Zoetermeer woont.

Muzikale veelzijdigheid

Tatiana staat synoniem voor muzikale veelzijdigheid en is eenHarp gevierde en gedreven concertpianiste, pianodocente, koorleidster en componiste. Voor Tatiana is muziek niet zomaar een passie, het is haar leven.

“Ik speel al mijn hele leven. Spelen voor publiek en het delen van muziek met anderen is mijn grote passie, zowel solo als met solisten, ensembles, koren en orkesten. Ik zou niet iets anders kunnen doen”, vertelt Tatiana emotioneel. Tatiana wordt geïnspireerd door klassieke romantische muziek van bijvoorbeeld Tsjaikovski, Rachmaninov, Chopin en Liszt, maar houdt eigenlijk van alle andere stijlen. Ze wil zichzelf niet beperken. Muziek is haar leven en haar grootste inspiratiebron. ”Ik moet het doen en merk hoe belangrijk het is voor mensen om met muziek en iets moois in contact te komen. Het is voeding voor je ziel. Muziek verbindt en maakt je blij”.

Pianiste en componiste

Toen Tatiana in 1994 naar Nederland kwam, werd ze al snel de vaste pianiste van het Haagse koor Voices Unlimited. Als concertpianiste is Tatiana een veelgevraagd artiest en heeft ze talloze optredens verzorgd, zowel solo als in samenwerking met diverse artiesten en ensembles.

Tatiana geeft zelf ook nog pianolessen van beginner tot zeer gevorderd vanuit haar huis in Zoetermeer. ”Ik geef les in alle muziekstijlen en genres: klassiek, lichte muziek, pop, jazz en nog meer. Eigenlijk in alles wat me raakt”, aldus Tatiana.

retroTatiana heeft een aantal prachtige composities op haar naam staan voor piano, harp en koren en heeft twee cd's uitgebracht. “Ik heb in 2011 mijn eerste cd uitgebracht met de titel: ‘RETRO, Jazzy pieces for piano’, hierop zijn mijn eigen arrangementen te horen. Later heb ik nog een tweede cd: ‘My Medleys’ uitgebracht”, aldus een trotse Tatiana. Ook speelt Tatiana een Keltische harp. Het was altijd al een droom van haar om een dergelijk instrument te bespelen. Tijdens de corona pandemie had ze de tijd om haar droom te verwezenlijken en heeft ze drie jaar les genomen bij een vriendin.

Het meest trots op

Componeren doet Tatiana al haar hele leven, maar nam dit tot voor kort nooit echt serieus. Ze schreef teksten, muziek en liedjes niet alleen voor piano, maar ook voor harp. “Nu ik wat ouder wordt, ben ik het echt serieus gaan nemen en wil ik het ook uitvoeren. Ik heb al twee grote stukken voor piano opgeschreven en uitgevoerd waar ik erg trots op ben. De een heb ik gemaakt in 2019 (Skylark) en de andere in 2022 (Emerald Heart).  Die wil ik binnenkort ook gaan uitgeven en naar het publiek brengen”, zegt Tatiana.

Oprichting van twee vrouwenkoren

Tatiana’s betrokkenheid met muziek strekt zich ook uit tot de koorwereld, waar ze twee vrouwenkoren heeft opgericht: ‘Con Amore’ in Woerden en ‘Vivace’ in Zoetermeer.

Tatiana  heeft het koor Vivace net voor de corona periode op 12vivace maart 2020 opgericht en had dus een moeilijke start, maar het koor heeft het overleefd en nu gaat het goed. Deze koren zijn het bewijs van haar toewijding aan het samenbrengen van mensen door middel van muziek.

Concerten

pianiste2Recent heeft Tatiana nog samen met het vrouwenkoor Vivace tijdens het jaarlijkse zomerconcert in de Regenboogkerk in Zoetermeer en Amare in Den Haag opgetreden.  

“Ik treed in november 2024 ook nog op met mijn vaste koor: 'Voices Unlimited', met het themaconcert 'Water'. De muziekstukken op het programma zijn zeer gevarieerd, maar verbonden door één gemeenschappelijk element, namelijk Water”, rond Tatiana af. Voor meer informatie over Tatiana Kiourou en haar activiteiten, kunt u haar website bezoeken. Ook op haar eigen Youtube kanaal zijn verschillende van haar concerten te zien. Tatiana nomineert graag Julia Stegeman als een van de volgende in deze rubriek.

Foto: Vrouwenkoor Vivace

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld

-advertenties-

-goede doel-