Den Haag,25 april 2019 - De Meest Opgespelde lintjes, Lid van de Orde van Oranje-Nassau en de Ridder in de Orde van Oranje-NassauFoto: Phil Nijhuis/BZKEen Koninklijke onderscheiding is er voor mensen die zich op een bijzondere of uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Jaarlijks zijn er uiteraard ook Zoetermeerders die zo’n eervol lintje krijgen opgespeld.

Je kunt zelf iemand voordragen voor het ontvangen van een lintje, maar dan moet je er wel op tijd bij zijn en je dient je te houden aan de spelregels. Tot maandag 1 juli van dit jaar kun je nog een voorstel indienen bij de gemeente Zoetermeer.

Wil jij iemand voordragen voor een lintje? Te denken valt aan:
- vrijwilligers die zich langdurig inzetten voor organisaties op het gebied van bijvoorbeeld sport, cultuur, religieus leven, natuur of pleegzorg;
- mensen die hele bijzondere prestaties ten behoeve van de samenleving hebben geleverd in hun betaalde baan of een nevenfunctie die veel verder gaan dan wat van iemand kan worden verwacht.

Voor een Koninklijke onderscheiding moet een lange weg worden afgelegd. Je begint met het invullen van een kort online formulier op de volgende website: https://aanvraag.koninklijkeonderscheidingen.nl/

Dat formulier belandt bij de woongemeente van de persoon die je wilt voordragen, in dit geval dus de gemeente Zoetermeer. Een gemeenteambtenaar bekijkt het verzoek en beoordeelt of er voldoende aanleiding is om over te gaan tot de voordracht. Daarna stuurt zij of hij je per e-mail een link naar het complete digitale voorstelformulier, dit digitale voorstelformulier dient zo volledig mogelijk ingevuld te worden.

Daarbij voeg je brieven toe van mensen die de (vrijwillige) activiteiten ondersteunen, bij voorkeur vanuit de organisatie(s) waarvoor de kandidaat actief was/is (op officieel briefpapier). Andere ondersteunende bijlagen zijn ook mogelijk. Na verzending van het formulier zal de gemeente waarschijnlijk nog aanvullende vragen stellen, pas als de voordracht compleet is, volgt achter de schermen een uitgebreide advies- en besluitprocedure.

Een Koninklijke onderscheiding hoort een verrassing te zijn, maar probeer wel te achterhalen of de persoon een Koninklijke onderscheiding op prijs stelt. Als de kandidaat voor de Koninklijke onderscheiding ernstig ziek is, kun je de gemeente om een spoedprocedure vragen.

Om de privacy van de kandidaat te waarborgen, zal aan jou geen informatie worden gegeven over de overwegingen bij het besluit om iemand wel of niet een Koninklijke onderscheiding te verlenen.

Foto: Phil Nijhuis

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-