20240507 44682Zoetermeers wethouder Ingeborg ter Laak heeft zich als tweede kandidaat op de CDA-lijst verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 6 juni. Ze wil in Europa de vertaalslag maken van wat er lokaal hier in Nederland, in Zoetermeer, gebeurt en hoe Europees beleid hierbij kan helpen.

“Korte lijnen naar Brussel, dat is heel belangrijk!”, vertelt Ter Laak. “Wat we hier in het gemeentebestuur als beleid uitvoeren wordt voor een groot deel in Brussel, door het Europees Parlement, bedacht. Wil je daar invloed op uitoefenen, dan moet je in Brussel zijn.”
Als wethouder heeft Ter Laak al veel contact met mensen, maar nu in aanloop naar de Europese verkiezingen wil zij nog meer mensen spreken en ontmoeten. “Ik wil weten wat er speelt hier, dat is de basis. In waardevolle en mooie gesprekken delen mensen hun zorgen met mij, dat motiveert me om er echt iets mee te gaan doen.” Zorgen die geuit worden gaan bijvoorbeeld over klimaat, veiligheid, maar ook bestaanszekerheid en wonen.
“Het gaat er altijd om: hoe leven we op een goede manier met de beperkte ruimte en middelen in Europa. Dan zie je: iedereen wil eigenlijk hetzelfde. We willen allemaal een leefbare planeet en zorgen dat we deze netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. En vanuit dat vertrekpunt kun je samen bouwen.”

Van lokaal naar Europees

Ingeborg ter Laak fotoIngeborg ter Laak heeft als wethouder en raadslid al veel ervaring in het lokale bestuur, deze kennis wil zij inzetten om in Europa de vertaalslag te maken van lokaal naar Europees. Ter Laak: “Voor mij draait het echt om samen kunnen doen, dan kom je veel verder. Als je de kwetsbaren in de samenleving kan meenemen, kun je samen de wereld een klein stukje mooier maken. Met die houding ga ik elke dag aan de slag als wethouder en dat wil ik ook in Europa doen.”

Als wethouder verkeer kun je in Zoetermeer zelf niet veel doen aan een slechte luchtkwaliteit, lucht verplaatst zich daarvoor te snel. Ter Laak wil zich in het Europees Parlement inzetten voor schonere lucht, met maatregelen en plannen voor heel Europa. Ter Laak: “Vanuit Nederland is het onmogelijk om een vuist te maken en hier iets aan te doen, maar vanuit Europa kan je echt een verschil maken.”

Als tweede voorbeeld noemt Ter Laak de regels voor social media. Verslaving aan social media zorgt ervoor dat de mentale gezondheid van vooral jongeren achteruit gaat. Als lokaal bestuur kan je hier weinig tegen doen, een gemeenteraad kan niet de oorzaak aanpakken, hooguit de gevolgen. “Als lokaal wethouder kan ik programma’s bedenken om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren, sport en activiteiten houden. Dat is ook nodig, maar het aanpassen van die algoritmes zodat ze minder verslavend zijn, dat kan niet lokaal, daar heb je EU voor nodig.”

Kennismaking met collega’s in Europa

In het voorjaarsreces is Ter Laak op stage geweest in Brussel en heeft meegelopen met Europarlementariërs en met Wopke Hoekstra, Eurocommissaris. Het CDA is in het Europees Parlement lid van de EPP, de European People Party, en Ter Laak bezocht een congres van de EPP in Boekarest.
Ter Laak: “Het is ontzettend belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, door met elkaar te blijven praten heb je respect voor elkaar. Ik vind bij EPP heel veel van CDA terug. Het gaat om omzien naar elkaar, hoe kan je zorgen dat mensen in staat zijn om te werken voor hun eigen levensonderhoud en hoe kan je zorgen dat je de wereld netjes achterlaat.”

Een groot pluspunt van Europa noemt Ter Laak dat er geen taalbarrière is, ondanks alle verschillende talen en culturen in de EU. “Alles wordt vertaald door de tolken, zodat iedereen gewoon in zijn moedertaal aan de gesprekken mee kan doen. Dit voorkomt misverstanden en zorgt dat je elkaar sneller begrijpt!”

Europese Verkiezingen

De Europese Verkiezingen worden gehouden op donderdag 6 juni. Dan kunt u stemmen voor de leden van het Europees Parlement. U kunt in Zoetermeer stemmen in iedere wijk, waar meerdere stembureaus zijn. De stempassen zijn al verstuurd, de kandidatenlijst ontvangt u uiterlijk 31 mei in de brievenbus.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-