DSC00945a wSinds vorig jaar oktober komt de regen voortdurend met bakken uit de hemel. Alleen maart nam wat dat betreft een adempauze, maar ook in mei werd Zoetermeer overspoeld door vaak heftige plensbuien. Er viel hier driemaal zoveel als normaal het geval is!

De voorbije bloeimaand begon met mooi weer. De eerste twee dagen werd het namelijk bij zonnig weer ruim boven de 20 graden in onze stad. Op 3 mei kelderde het kwik in de loop van de dag echter naar 12 graden bij fors wat regen. Daarna was het een weekje droog waarbij het kwik meest rond de 16 graden overdag schommelde.

Na tijdje mooi weer volgden heftige stortbuien

Vanaf de 9e werd het opnieuw (ruim) boven de 20 graden en dat was de opmaat naar een zomerachtige periode met ook veel zon. Op de 12e en de 14e konden we de eerste zomerse (25+) dagen van het jaar noteren. Die 14e mei was met bijna 28 graden de warmste dag in Zoetermeer van de hele maand. Vanaf de 20e zorgden storingen voor intensieve regenbuien. Op die dag scoorden we al 25 mm regen in onze stad, maar dat verbleekte bij wat er de dag erna viel. Toen zat er in onze stad maar liefst bijna 50 mm in de regenmeter en in het aangrenzende Benthuizen zelfs 70 mm! De rest van de maand hielden we het verre van droog en kreeg de zon het steeds moeilijker. Het kwik bleef in die slotfase overdag meest rond de 18 graden steken.

 DSC00937a w  DSC00944a w  DSC00947a w

Ondanks alle nattigheid was mei ‘erg warm’

Mei was zelfs zó nat dat het er nu op lijkt er dat de voorbije meimaand de natste uit de hele meetreeks (vanaf 1901) is. Maar er was wel een schrale troost want met liefst 11 warme (20+) dagen waarvan er 2 zomers (25+) waren, gaat mei als ‘erg warm’ de boeken in. De zachte nachten, het werd ’s nachts nimmer kouder dan 8 graden, hebben daar erg aan bijgedragen. En tot slot: de bloeimaand was als geheel aan de sombere kant.

De lente van 2024 was record-warm maar erg nat

DSC00926a wVooral door de al erg natte aprilmaand en zeker de kletsnatte meimaand valt het afgelopen voorjaar als de op een na natste ooit te typeren. En de lente was ook somber te noemen: de zon liet het vaak afweten en dat is iets wat we de afgelopen lentes niet meer zo gewend zijn. Veel mensen zullen daarom de lente van 2024 als niet aangenaam hebben ervaren. Dat ondanks het feit dat de lente als record-warm de boeken ingaat. Hoe het ook zij, die combinatie van veel regen met warmte heeft de natuur heel goed gedaan! Er was maar één dag met (nacht)vorst, op 23 april.

Juni start met droog maar koel weer

Het lijkt begin juni voorlopig op te houden met regenen. Maar met noordenwinden wordt koele lucht aangevoerd zodat het kwik onder 20 graden zal blijven. Onbestendigheid is al bijna 10 maanden troef wat even slikken is, omdat we de laatste jaren dikwijls verwend zijn met mooie lentes en dito zomers. Dus duimen maar dat juni beterschap gaat brengen met stabiel zomerweer!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-