YV02
Op 30 mei vond een bijzondere ceremonie plaats in Zoetermeer, georganiseerd door de Ambassade van Israël en Stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland. Gerrit Wiechert Kleisen is postuum geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

YV03Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's en hun handlangers werden omgebracht en het eren van diegenen, die zelf niet Joods zijn maar zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden.
In 1936 vluchtten het Joodse echtpaar Frans en Erika Joseph met hun gezin vanuit Duitsland naar Nederland. In 1938 kregen zij een zoon, Paul. In Nederland was het gezin echter niet lang veilig, gezien de nazi-bezetting vanaf 1940. Tijdens hun ontsnapping naar Zwitserland in 1943, werden ze geholpen door het moedige verzetslid Gerrit Wiechert Kleisen, die ondanks het gevaar vele levens redde door mensen over de grens te smokkelen. Helaas werd Kleisen tijdens een missie opgepakt en op 6 juni 1944 door de Duitsers geëxecuteerd. De Josephs overleefden de oorlog dankzij de moedige inzet van helden zoals Kleisen.
In het Stadhuis van Zoetermeer is de Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ uitgereikt aan de zoon van Gerrit Wiechert Kleisen, ter ere van zijn heroïsche daden in het redden van Frans en Erika Joseph en vele anderen. De erkenning werd overhandigd door hoofd publieksdiplomatie van de Israëlische ambassade Fentay Alamu.

Foto links: De geredde heer Paul Joseph (links), de heer G.W. Kleisen senior, vervolgens dhr. G.W. Kleisen junior. Op de oorkonde de naam van de derde generatie: de geëerde heer G.W. Kleisen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-