Plas van Poot ZoetermeerWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer: de Plas van Poot.

De Plas van Poot is een aantrekkelijk meer, rijkelijk omzoomd door wilgen, populieren en laag struikgewas. Aanzienlijke rietkragen beschermen de waterkant. De Plas is ruim 650 meter lang en ruim 140 meter breed. Het diepste gedeelte is circa 11 meter. Dutch Water Dreams gebruikte het water voor de wildwaterbaan en het surfcentrum.

De Plas grenst aan het Van Tuylpark en is rond 1935 ontstaan doordat er zand nodig was voor de aanleg van de A12. De Plas van Poot is daarmee een oud stukje Zoetermeer met een lange historie.

De afgraving werd destijds uitgevoerd door de NV Amsterdamsche Ballast Maatschappij. Zij kochten daarvoor het perceel aan de Binnenwegse Polder. Het gat dat door de zandwinning ontstond liep vol met water, waardoor Ballast in de jaren die volgden bleef zitten met de kosten voor onderhoud en de waterschapslasten. Daardoor overwoog Ballast om het meertje te dempen, maar daar kregen ze geen toestemming voor. Het meertje veranderde in een wildernis en werd in 1942 ontdekt door Arie Poot, van het bedrijf Poot’s Bedrijven. Hij plantte talloze wilgen langs de plas, zette vis, eenden, ganzen en zwanen uit en ging het terrein gebruiken als ontspanningsterrein voor zijn familie en vrienden.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-