Huis PalensteinWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer: de wijk Palenstein.

De wijk Palensteinis genoemd naar het kasteel dat in de middeleeuwen in de Dorpstraat stond. Later stond op bijna dezelfde plek ’t Huis te Palesteyn.
Willem van Egmond, ridder en ambachtsheer van Zegwaart, liet rond 1370 een versterkte woning bouwen. Deze werd vermoedelijk gebouwd bij een al bestaande boerderij aan de huidige Dorpsstraat. In 1398 werd dit huis voor het eerst Palenstein genoemd, vermoedelijk omdat het op palen was gebouwd. In 1405 werd Palenstein beschreven als een huis en hofstede (boerderij) met een singel en een boomgaard.

De wijk ligt bovendien in wat vroeger de Palensteinse Polder werd genoemd. De Palensteinse Polder was een waterschap in de gemeente Zoetermeer, verantwoordelijk voor de vervening, drooglegging en later de waterhuishouding in de polder. De polder werd van 1759 - 1762 drooggemalen met behulp van drie achter elkaar geplaatste watermolens die het water trapsgewijs uitsloegen op de Elleboogse wetering, waarvandaan het afgevoerd werd naar de Oude Rijn. Na een reeks van waterstaatkundige herindelingen valt de polder momenteel onder verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De polder is momenteel vrijwel geheel verstedelijkt; er bevinden zich 3 stadswijken van Zoetermeer: Palenstein, Seghwaert en Noordhove.

In het Suske en Wiske-verhaal 'De razende rentmeester' speelt Huis ten Palenstein en de geschiedenis van het gebied een belangrijke rol. Hoofdrolspeler is een rentmeester die ooit het kasteel bewoonde. Het verhaal is geschreven in opdracht van de gemeente Zoetermeer.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-