IMG 1969 DvdA 2024 openingRond 400 geïnteresseerden kwamen af op het zeer diverse programma van de Zoetermeerse Dag van de Architectuur met lezingen, rondleidingen, tentoonstellingen, een fiets- en een wandeltocht. Het thema van de dag was ‘Ruimte maken’, ruimte voor wonen, werken én voor een gezonde leefomgeving.

De dag werd feestelijk geopend door de coördinator van het ArchitectuurPunt Zoetermeer Simone Langeveld en wethouder voor Ruimtelijke Ordening en Wonen Ronald Weerwag. Ook in Zoetermeer moet er nieuwe ruimte worden gemaakt voor wonen, werken en leefomgeving. Daarbij moet Zoetermeer zuinig zijn op haar groen en parken, maar de stad is nu ook een volwassen stad die haar gemeentegrenzen heeft bereikt, vertelde Weerwag. Zoetermeer moet nu net als andere volwassen steden slim ruimte zien te creëren binnen bebouwd gebied.
Wethouder Ronald Weerwag trapte de dag letterlijk af vanuit de Pop-up Expo Ons Zoetermeer. Met behulp van enthousiast publiek kwam de bal tot in het Gat in de Markt terecht.

De Dag van de Architectuur 2024 werd georganiseerd door het ArchitectuurPunt Zoetermeer in samenwerking met de gemeente Zoetermeer, de Schatbewakers en vele vrijwillige rondleiders.

Routes en rondleidingen

Door de beschreven wandelroute in het programmaboekje werd de bezoeker meegenomen langs groene ruimte in het centrum. Een groenblauwe 14 km lange fietstocht leidde de architectuurliefhebbers langs Oosterheem naar de laatste uitbreidingen in het noordoosten van de stad. Langs de fiets- en wandelroute werden op verschillende plekken rondleidingen verzorgd.

Judith Schotanus, oud-coördinator van het ArchitectuurPunt, vertelde samen met oud-wethouder Gemma Smid en wijkregisseur Palenstein Sandra Rispens, tijdens een zeer interessante wandeling door Palenstein over het turbulente verleden, de transformatie en de toekomst van de wijk. De wandelaars zagen veel nieuwe prettige verblijfsruimte en veelbelovende initiatieven in de openbare ruimte van de wijk.

IMG 2066 DvdA 2024 zwembad de WatergeusIn het Gat in de Markt werd je na het benoemen van een persoonlijke wens voor Zoetermeer bij het mobiele bakkerswinkeltje van Piet Hekker in de watten gelegd met een overheerlijke scone en een lekkere cappuccino van Marcello. Jong en oud konden meehelpen met het schilderen van de muren in het Gat in de Markt met Harm van der Werf. Er stonden verschillende spelletjes klaar en je maakt met het indienen van jouw idee voor het Gat in de Markt kans op 500 Euro om je idee daar te realiseren.

Door het nog stille, splinternieuwe en net niet officieel geopende zwembad de Watergeus leidden Jos-Willem van Oorschot en Arjan Pot van VenhoevenCS architecture+urbanism geïnteresseerd publiek rond. Het zwembad was een echte publiekstrekker en de rondleidingen waren in een mum van tijd volgeboekt.

Tekst: Sandra Schluchter
Foto’s: Alex Berendsen

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-