sterigenicsHet Openbaar Ministerie (OM) eist een geldboete van €100.000,- in de zaak Sterigenics. Het gaat om chemiebedrijf Sterigenics dat teveel van de giftige stof ethyleenoxide uit stootte. Het bedrijf was gevestigd in Zoetermeer, maar vertrok in november 2010.


Er was al eerder een rechtzaak over de betrokkenheid van de gemeente bij Sterigenics, in 2018. Toen ging de gemeente echter vrijuit, de rechtbank verklaarde de gemeente Zoetermeer niet ontvankelijk. Het is niet duidelijk waarom de gemeente nu, na 15 jaar, opnieuw voor de rechtbank wordt gedaagd.

Het OM verwijt de gemeente Zoetermeer te weinig toezicht te hebben gehouden op de uitstoot van Sterigenics. Een verplichte naverbrander was bijvoorbeeld vaak defect en ambtenaren hebben verzuimd om het bedrijf een halt toe te roepen, aldus het OM. De juristen van de gemeente Zoetermeer ontkennen opzettelijk gedrag en eisen vrijspraak.

Op 2 juli doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-