De raad heeft bij het Voorjaarsdebat afgelopen maandag 24 juni de motie 'Zichtbaar Zoetermeers Erfgoed' van D66 aangenomen. Het Erfgoedcentrum kan nog niet van start gaan vanwege een begrotingstekort van 72.000 euro.

kaart meerpolderHet college wilde wachten met het opzetten van het Erfgoedcentrum tot de haalbaarheidsfase van twee andere grote projecten, het Nationaal Videogame Museum en Poppodium Boerderij, zou zijn afgerond. Dan zou duidelijk zijn hoeveel geld nog beschikbaar zou zijn voor het Erfgoedcentrum.
De raad wil hier niet op wachten en D66 diende samen met de PvdA, GroenLinks, Zoetermeer Vooruit en de PDvZ een motie in tijdens het voorjaarsdebat. D66-fractievoorzitter Gernand Ekkelenkamp: “Het College van B&W was van plan om het Erfgoedcentrum, de plek waar het culturele erfgoed van Zoetermeer moet worden behouden en tentoongesteld, op de lange baan te schuiven vanwege een financieel tekort van zo'n 72.000 euro. Dat vinden wij onacceptabel. Het erfgoed hoort prominent in de stad, niet in het opslagdepot!"

Binnen programma 'Vrije Tijd' is 189.000 euro beschikbaar voor het erfgoedcentrum, maar volgens de plannen die gemaakt zijn is er 261.500 euro nodig. Het tekort van 72.500 euro kan niet opgelost worden binnen programma 'Vrije Tijd', maar in de nu aangenomen motie wordt het college gevraagd om een raadsvoorstel voor te leggen over de inzet van een kapitaallastenreserve als mogelijke oplossing voor het exploitatietekort dat nu begroot is. Dit raadsvoorstel wordt uiterlijk 11 november 2024 voorgelegd aan de raad.

Collectie

Terwijl nog gesproken wordt over det opzetten van het Erfgoedcentrum, is Museum De Voorde bijna klaar met het herwaarderen van de collectie en zijn ze toe aan het herplaatsen van de objecten. Bij de Ontzameling van de museumcollectie wordt ook bepaald welk deel hiervan in Zoetermeer moet blijven.
De gemeente is geen partner in de herplaatsing van de collectie, het stadsarchief heeft zich wel officieel gemeld als organisatie die het beheer van de collectie Zoetermeers erfgoed op zich wil nemen, in samenwerking met het HGOS. Het HGOS is ook eigenaar van een deel van de collectie van Museum De Voorde, deze objecten zullen in ieder geval terugkeren naar HGOS. Zij hebben hiervoor tijdelijk een depot gevonden en zijn in overleg met de gemeente voor een definitieve oplossing.

Afbeelding: historische kaart van de Meerpolder

Lees ook ons artikel van april 2024 over het Erfgoedcentrum: https://www.zoetermeeractief.nl/nieuwshome/actueel/26748-geen-budget-voor-erfgoedcentrum

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-