StadslobbyEr zijn twee locaties in beeld bij de gemeente Zoetermeer voor mogelijke huisvesting van het toekomstige Erfgoedcentrum. Het Erfgoedcentrum, in de nieuwe stukken Stadslobby genoemd, moet naast een tentoonstelling van historische stukken ook een levendige plek worden ‘waar educatie en ontspanning samenkomen’.

In de plannen voor het centrum staat dat deze nieuwe culturele voorziening in Zoetermeer de plek wordt waar ‘het ontstaan van de stad wordt verteld én beleefbaar is’. De bedoeling is niet dat het echt een museum wordt, maar de bezoeker wordt een erfgoedbeleving geboden. Toekomst, heden en verleden komen samen in de Stadslobby. Ook moet er ruimte komen voor een informatiepunt over de stad, een soort ‘VVV’, en een stadsatelier waar verschillende partijen kunnen werken aan projecten. Er is gekozen voor ‘Stadslobby’ als werktitel voor het project, om van het ‘stoffige’ karakter van ‘Erfgoedcentrum af te komen.
Ook HGOS en het Stadsarchief worden betrokken in de plannen voor de Stadslobby

Locaties

Er wordt gezocht naar een locatie van minimaal 450 m2, op 10 minuten loopafstand van het Stadhuis. Ook moet de locatie snel open kunnen, op 1 januari 2026 en wordt gezocht naar een karakteristiek bouwwerk of monument. Meerdere gebouwen zijn bekeken, waarna het voormalig tankstation (Tangogarage) aan de Ambachtsherenlaan en de brandweerkazerne in het Stadshart als mogelijke opties in beeld kwamen.
De brandweerkazerne aan de Brusselstraat in het Stadshart wordt verbouwd en verkleind. In het deel dat overblijft, zou genoeg ruimte zijn om de Stadslobby in te passen.

Afbeelding: Visiedocument Stadslobby, gemeente Zoetermeer

Wist je dat je Zoetermeer Actief ook kan volgen op WhatsApp? WhatsApp kanalen is nieuw en zorgt voor snelle, korte updates van het nieuws op je telefoon.  Klik op https://whatsapp.com/channel/0029Vag09wT7j6gFD52foS1I  om Zoetermeer Actief Nieuws te volgen op Whatsapp!

-advertenties-

-goede doel-