GemeentegroenHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Dood gras of de gladiolen.

Aan het eind van de straat staat een boom, omringd met 10 m² brandnetels, bramen en wat grassprieten. Met dank aan het rondreizend stikstof en zijn ontkenners. Nu ben ik op zoek naar nog meer werk om de spaarzame vrijetijd uurtjes te vullen en is mijn oog gevallen op dat stukje nog maar zelden geschoffeld groen, geel en bruin.

Het kleurenpallet van verwaarlozing irriteert mij al veel te lang. Het is gemeentegrond en ik wil niet ongevraagd burger ongehoorzaam zijn. Om helemaal niet te hoeven schoffelen heeft de gemeente bedacht, laten wij nu eens participeren. Nou, komt dat even goed uit. De bramenstruik wordt in bruikleen gegeven aan de bewoners van Zoetermeer. Geeft mij als inwoner van Zoetermeer de mogelijkheid mijn tijd te gaan besteden aan het wegmoffelen van het stikstofprobleem en om mijn tuintegel-liefde te compenseren.

En of ik gelijk de buren erbij wil betrekken. Natuurlijk, die staan in de rij. Althans. Het merendeel heeft alles grijs, rood of okerbruin betegeld en niet voor niets. Luiheid? Tekort aan vrije uurtjes? Of het verschil niet zien tussen een brandnetel en een viooltje? Is dat de oorzaak van hun tegelbesluit?

Dus blijft er weinig animo over. Terwijl het merendeel toch meer bijtjes wil, minder pesticiden en vooral minder vlieguren gezien de gestegen werkeloosheid op Schiphol. Maar ja, één moet het voortouw nemen. Ben benieuwd.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-