Theo en JeroenJeroen Leevendig ging na zijn pensioen in 2023 aan de slag bij de Unie van Vrijwilligers Zoetermeer. Met zijn IT-achtergrond was de veilige keuze om weer in de IT aan de slag te gaan, totdat het project Fietsmaatjes Zoetermeer startte en het vrijwilligerswerk een andere draai gaf.

Op de duofiets gaat Jeroen er nu op uit met zijn fietsmaatjes, een echtpaar beide rond de negentig. Jeroen: “Ik fiets zelf graag in en rond Zoetermeer, dus wat is er leuker dan dat je iemand kan laten delen in dat plezier? Onze coördinator, Annie, vroeg of ik zin had op pad te gaan met een echtpaar. Ik ging kennismaken met een warme ontvangst bij Theo en Hansje in hun mooie flat in Rokkeveen. Er was gelijk een klik en na ruim een uur kennismaken, meteen afgesproken: de ene week met Theo en de andere week met Hansje.”

Even uit het dagelijkse patroon

Bij Fietsmaatjes wordt gereden op een duofiets, waarbij de gast zelf kan bepalen hoe hard hij of zij mee trapt. Een heerlijke manier om er echt even helemaal uit te zijn en nog wat beweging te krijgen ook voor de gasten.
Jeroen: “Mijn fietsmaatjes hebben thuis goede zorg, hulp en veel aandacht van de (klein)kinderen. Maar voor hen toch ook heerlijk even uit het dagelijkse “programma” te stappen voor een lekkere fietstocht in de zon. En, als ik met Theo weg ben, gaat Hansje bijvoorbeeld even lekker winkelen met haar dochter.”
Onderweg komen de verhalen los. Als je (bijna) in de 90 bent, dan heb je natuurlijk veel meegemaakt en de nodige levenservaring. Tijdens het fietsen is er alle tijd om rustig te vertellen en te luisteren.

Weer in beweging komen

HansjeNaast het sociale aspect, is het ook geweldig te horen dat Theo weer wat beter kan lopen, zelfs al na onze eerste fietsrit. Ook de fysiotherapeut die wekelijks langskomt, was positief verrast. Ofschoon helemaal niet verplicht, trappen Theo en Hansje dapper mee. Goed voor de bloedsomloop. De duofietsen hebben voor vrijwilliger en gast elk een eigen versnelling. “O”, zei Theo, nadat ze net samen een hellinkje hadden genomen, “volgende keer moet ik wat eerder terugschakelen”.

Naar het oude woonadres

Fietsen door Zoetermeer op de duofiets is een prachtige ervaring. Samen genieten van de frisse lucht, het geluid van de vogels en de prachtige uitzichten. Hansje en Theo woonden een aantal jaren geleden ook al in Zoetermeer, in Buytenwegh. Een leuk doel om nog een keer naar het vroegere huis te gaan en te kijken hoe het erbij staat. Ze werden daar bij toeval ook hartelijk ontvangen door de 'nieuwe' bewoners, die het huis ook destijds van hen gekocht hadden. Theo heeft nog even binnengekeken en oude herinneringen opgehaald. En de week erop natuurlijk ook met Hansje naar het vroegere huis.


Meld je aan als vrijwilliger

Jeroen: “Mijn eerste ervaringen als vrijwilliger bij Fietsmaatjes hebben me laten zien hoe leuk en waardevol dit werk is. Het is niet alleen een manier om anderen te helpen, maar ook een kans om zelf te groeien en te leren. Het bestrijden van eenzaamheid, het weer in beweging komen en het delen van verhalen zijn slechts enkele van de vele voordelen die dit vrijwilligerswerk biedt. En het mooiste van alles? Het genieten van de natuur en de prachtige fietstochten door Zoetermeer. Ik kijk uit naar nog veel meer ritten met Theo, Hansje en andere gasten.”

Ook zin om lekker bij Fietsmaatje te komen fietsen als gast of vrijwilliger? Kijk op de site of neem contact op.
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 079-2040801.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-