portret Julia copyVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Julia Stegeman

Harpiste en musicus

Julia Stegeman is in 1962 in Emmen geboren en opgegroeid in een gezin met 5 kinderen, die allemaal muziek speelden. "Zo speelde mijn vader piano. Ik ben nummer vier in het gezin en had een zus en twee broers boven mij die al een pianotriootje speelden. Mijn zus speelde piano en mijn broers cello en viool en die speelden al veel samen”, vertelt Julia.  “En toen kwam ik en dacht wat zal ik gaan doen? Ik wilde toen al dwarsfluit of harp spelen, maar iemand op de basisschool legde mij echter uit dat de dwarsfluit bespelen wel erg zwaar was. Je moest eerst leren blazen, je vingers op de goede plek zetten en dan kwam er pas een toon. Ik vond dat allemaal te moeilijk, te complex. De keuze viel uiteindelijk op de harp”, vertelt Julia lachend.

De eerste stappen

Op 9-jarige leeftijd begon Julia harp te spelen bij lerares Ank van Campen. “Er was toen net in Emmen een harpiste komen wonen en die gaf daar in het theater een concert. Daar ben ik toen naartoe gegaan en ik vond de muziek erg leuk.  Ik was daarna een van haar eerste leerlingen en heb wekelijks les gehad”, aldus Julia. Julia’s moeder heeft overigens ook nog een ‘blauwe maandag’ harp gespeeld, tegelijkertijd dat Julia met de harp startte.  “Van Ank van Campen heb ik op latere leeftijd een ‘gouden harp’ geërfd. Die harp is mij veel waard”, vertelt een enthousiaste Julia.portret

Op 12-jarige leeftijd leerde Julia de Schotse Anne Macdearmid kennen. Deze bekende harpiste en componiste is gespecialiseerd in de Celtic harp (de Clarsach). “Toen ik haar toen zag, besefte ik, daarom speel ik harp. Zij zong en speelde met de harp. Een echte artieste. Anne is een heel goede vriendin van me geworden. Elk jaar kwam ze naar Nederland en toen ik oud genoeg was, ben ik jarenlang iedere zomer naar Schotland gegaan. En daar heb ik me echt op de Keltische muziek gestort”, aldus Julia. Anne Macdearmid heeft verschillende arrangementen en composities geschreven. Haar muziek wordt vaak gebruikt in harpexamens en is wereldwijd geliefd bij harpisten.

Julia’s allereerste harpconcertje was een duo-optreden in Ootmarsum. Op latere leeftijd is daar ook nog de fluit, de cello, de bas-ukelele, piano en zang bijgekomen. Julia speelt verschillende instrumenten, een veelzijdige musicus dus.

Opleiding

Julia is opgeleid als een docente basisonderwijs aan de Pedagogische Academie in Emmen en heeft daarna schoolmuziek en harp gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. ”Het waren in die tijd wilde jaren en de muziek gaf me de vrijheid die ik zocht”, geeft Julia toe. Na haar trouwen en de gezinsuitbreiding had het gezin een ander huis nodig en zo kwam Julia in 1996 Zoetermeer terecht.  Sinds 2002 is zij als docent verbonden aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag.

Clarsach harp

Julia treedt vaak op als soliste, in ensembles, geeft workshops en is een performer van Keltische muziek door te zingen en te spelen op de Clarsach. ”Op een dergelijke harp kun je heel lang en veel spelen en die geeft een apart soort muziek. Ik hou ook van verschillende stijlen en mijn inspiratie komt voort uit veel dingen waar ik me in wil verdiepen en vastbijten. Ik beschrijf de Clarsach soms als iets wat versmolten is met mijn lichaam, omdat het zozeer een deel van mij is geworden. Ik zeg altijd: de concertharp is mijn vak, de Clarsach is mijn ziel! Zingen en spelen met de harp is voor mij zo met elkaar verweven, zoals eten en drinken dat ook zijn”, legt Julia uit.

man en dochterNaast dat Julia zelf uit een muzikale familie komt, is haar gezin ook zeer muzikaal. Julia’s man Marc is namelijk ook musicus en speelt gitaar. Haar dochter Annemiek is een zangeres.  Toen er nog geen kinderen waren traden ze vaak samen op in de combinatie harp en gitaar. “Het is een bijzondere combinatie. Gitaar is ook een snaarinstrument, maar het heeft iets akoestisch, waarbij er iets gebeurd met het geluid. Er is echter weinig muziek voor de combinatie”, geeft Julia aan.  Samen gaven ze door heel het land schoolconcerten. Nu maken ze nog veel muziek nog met hun dochter. Alleen de zoon heeft andere interesses. “Hij geniet er wel van als wij spelen”.

Julia inspireert mensen

Door de combinatie van opleidingen die Julia heeft gevolgd: lerares basisonderwijs, harpiste en muziekdocente, en haar verdere interesses en vaardigheden heeft ze een veelzijdige carrière opgebouwd, waarin ze muziek maakt en anderen helpt hun creativiteit te ontwikkelen. Julia heeft haar praktijk aan huis waar ze praktische lessen (klassiek, jazz, pop) geeft met geduld en aandacht voor persoonlijke wensen, en waar ze mensen inspireert om van muziek te genieten.

“Concerten met de Clarsach en zang en/of de pedaalharp zijn een middel én een doel om dit te bewerkstelligen”, legt Julia uit. “Tja, ik heb best wel het een en ander gemaakt voor harp maar nog niet veel genoteerd, dat gaat ooit nog wel eens gebeuren als ik meer tijd heb. Nu speel ik veel van anderen, maar daar geef ik een eigen interpretatie aan en het mooie van muziek is dat het nooit af is.”

CDJulia heeft wel met medewerking van haar vriendin Jenny van Tol, die ook al vanaf haar tiende de Celtic harp speelt, een eerste CD uitgebracht: ‘Straight to the Heart’, met harpmuziek met arrangementen en composities van haar Schotse idool Anne Macdearmid.  Een eigen productie waarbij Julia ook zelf het ontwerp van de hoes heeft gemaakt.

Passie en visie

Julia heeft een passie om kinderen muziek te leren. Deze passie werd onder andere duidelijk in haar baan als leerkracht muziek op diverse basisscholen in de regio, waaronder de laatste twaalf jaren op de O.B.S. De Watersnip in Zoetermeer. “Kinderenkinderen ontroeren en inspireren mij en zijn onze toekomst. Ik wil muziek en mijn creativiteit graag delen en ‘voorleven’. Met kinderen werken heeft iets magisch. Muziek is een middel om te verbinden en kan je laten zijn wie je bent en als je dat kan overbrengen op kinderen, dan zien ze je ook als artiest. Ik vind het ook mijn verantwoordelijkheid als kunstenaar om een betere wereld te maken en te delen met mensen”, duidt Julia. In 2020 heeft Julia de wekelijkse lessen op de basisschool na 35 jaar verlaten, maar onderhoudt nog veel contacten in die sector.

Een nieuwe uitdaging

mindfulnessNaast musicus en muziekdocent is Julia sinds dit jaar ook een trainer in mindfulness. Julia praktiseert zelf al jaren mindfulness. Eerder dit jaar heeft Julia een eerste cursus MBSR ( Mindfulness Based Stress Reduction) gegeven. Julia wilde uitgedaagd worden in iets nieuws en dat is haar goed bevallen. Zodanig dat er in september en oktober 2024 weer een nieuwe cursus van 8 lessen wordt gegeven. “Mindfulness vermindert stress, geeft meer balans en inzicht in je doen en denken. Na mijn jarenlange ervaring als docent en musicus is het geven van deze cursus een  nieuwe uitdaging die ook mij zowel persoonlijk als professioneel inspireert. Het is leuker dan lesgeven. Ik hoef niets na te kijken. Ik bied tools aan waar deelnemers zelf mee aan de slag gaan. Het is heel nieuw voor mij en bevrijdend. Er zijn overigens nog wat cursusplekken beschikbaar”, rond Julia af.

Voor meer informatie over Julia Stegeman zie haar website en facebookpagina. Julia nomineert graag Karin de Jong als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Julia in haar praktijkruimte vol met harpen, echtgenoot Marc en dochter, Julia op de Watersnip

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-