PortretVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Marijke Ridderhof

Beeldend kunstenaar

Marijke Ridderhof is geboren in Rotterdam, maar woont met haar gezin al zo’n 35 jaar in Zoetermeer.  Marijke komt uit een gezin met 4 kinderen. Marijkes ouders hadden een winkel en waren altijd druk bezig. Ze moesten hun hele leven hard werken om alles rond te krijgen. Ze waren wel creatief, maar hadden weinig ‘vrije’ tijd.  “Ik denk echter dat ik van beide ouders wel iets heb meegekregen. Ze waren allebei muzikaal en mijn moeder schijnt heel goed te hebben getekend, maar daar hebben we weinig van meegekregen. Mijn moeder was altijd aan het werk”, begint Marijke te vertellen.

Marijke was als klein kind al creatief bezig. Veel tekenen en natekenen, zoals Donald Duck. Marijke ging zich daarna steeds meer in andere dingen verdiepen. Als kind had Marijke een ‘eigen atelier op zolder’. Haar vader had speciaal voor haar een kleine ruimte gecreëerd bij de bovenbuurvrouw.  

Op 16-jarige leeftijd ontdekte ze ergens een winkeltje waar poppen werden gemaakt. “Dat vond ik leuk en toen heb ik mezelf geleerd om ook poppen te maken en een hele serie poppen gemaakt. Ik heb me mijn hele leven tot nu, verdiept in alles rond creativiteit en er altijd mee bezig geweest. Mijn ouders waren erg trots op mij, op wat ik maakte“, gaat Marijke verder. Ook haar broers en zus zijn creatief en muzikaal. Ieder op een ander gebied. Marijkes zus is schrijfster waar ze regelmatig mee samenwerkt.

Marijke wilde dolgraag kunstenares worden, maar in die tijd was daar weinig brood in te verdienen. “Ik moest eigen geld verdienen, dus moest ik ervoor zorgen dat ik een goede opleiding kreeg. Ik wilde eigenlijk de lerarenopleiding handvaardigheid en tekenen gaan doen, maar werd daarvoor uitgeloot. Het werd de Pedagogische Academie, waar ik natuurlijk wel de creatieve vakken heb gekozen. Ik zit nu al 37 jaar in het onderwijs”, legtPhil van de klundert Marijke uit.

Na de Pedagogische Academie hebben specialisaties en een opleiding bij de Haagse kunstenaar Phil van de Klundert ervoor gezorgd dat zij zich verder ontwikkelde. “Van hem heb ik geleerd mallen te maken. Dat waren geweldige jaren”.

Kunstjuf

Kunst loopt als een rode draad door het leven van Marijke. Naast leerkracht zijn, heeft Marijke ook ruim acht jaar als combinatiefunctionaris 'Kunst en Cultuur' voor de gemeente Zoetermeer gewerkt. Op deze manier kon zij kunst, kind en onderwijs goed combineren. “De jeugd heeft immers de toekomst, ook in de kunst”, vindt Marijke. Als een soort ‘Kunstjuf’ hield Marijke zich vol passie bezig om kinderen van zo’n 22 basisscholen in contact te brengen met kunst. Om ze kunstlessen te geven en iets mee te geven. Marijke ontwikkelde een eigen lespakket dat kon worden aangevraagd.  

“Ik vind het erg als kinderen op het gebied van kunst niets meer meekrijgen. Het was leuk, maar wel zwaar. Iedere keer een nieuwe groep, een nieuwe school en andere leerkrachten. De weg van een kunstenaar gaat zeker niet over rozen”, aldus Marijke. “Maar de blije gezichtjes op de verschillende scholen, maakten heel veel goed. Door dit combinatiewerk was er zeer weinig tijd over voor mijn eigen kunst. Nu ik nog alleen als vakleerkracht beeldende vorming op de Paulusschool werk en binnenkort een dag minder ga werken is er weer wat meer tijd voor mijn eigen kunst”, geeft Marijke aan.

Marijke heeft altijd van atelier naar atelier gereisd; van een groot atelier met galerie, klaslokaal en werkplaats tot in een kleine garagebox. Ze moest regelmatig verhuizen in Zoetermeer. Momenteel heeft Marijke echter als een van de eersten een plekje gevonden bij Kunst- en Cultuureiland ‘De Watergang in Bleiswijk, dat in de toekomst een cultureel centrum moet worden.

Alleskunner

Fietsband jurkMarijke maakt vanaf het begin van haar carrière al  gebruik van diverse materialen. Brons, cement, kunsthars en polyester, maar ook het hergebruiken van materialen zoals bijvoorbeeld fietsband is voor haar een uitdaging om mee te werken. 'Niet geprobeerd, is niet geleerd' is dan ook haar motto.

Het werk van Marijke is zowel figuratief als abstract. Op beide terreinen is ze zeer actief. Marijke werkt de laatste jaren voornamelijk in thema’s en projecten.

Marijke maakt ook schilderijen, maar haar passie ligt toch bij 3tekening dimensionale beelden. Thuis doet ze ook veel aan tekenen en maakt ze prenten. “Mijn hartenwens is nog altijd om van al die prenten een prenten avonturenboek te maken met teksten of een serie kinderkaarten. Het is grappig, mijn tekeningen zijn allemaal lief en in mijn atelier maak ik veelal ‘harde’ sculpturen”, legt Marijke uit.

Project Zoetermeer geeft zich bloot

Marijke heeft al aan een aantal Zoetermeerse projecten meegedaan. Zoals het project: ‘Zoetermeer geeft zich bloot’ (2017). Drie kunstenaars (de beeldend kunstenaar Marijke, Fred Roland en schrijfster en zus Yvonne van der Kraaij) hadden bij dit project de handen ineen geslagen en bouwden aan zoetermeer geeft zich blooteen expositie over de vrouwenborst. Beeldend, fotograferend en schrijvend hebben zij de vrouwenborst belicht vanuit vier verschillende perspectieven: moederschap (de borst als voedingsbron), erotiek, humor en borstkanker.

 “Het bijzondere aan dit project was dat het breed gedragen werd door het Zoetermeerse publiek en veel Zoetermeerders enthousiaste hun medewerking hieraan verleenden. Vrijwilligers hielpen bij het inzamelen van de honderden bh’s, achter de naaimachine, of hielpen met schuren. Zoetermeerse vrouwen stelden zich beschikbaar als model voor foto’s of een polyester afdruk van hun borsten en lieten zich interviewen. Zo gaven zij zich letterlijk bloot. Daarom heette het project dan ook ‘Zoetermeer geeft zich bloot’“, verklaart Marijke.

Een ander project van Marijke zijn de hoedjes van vinyl, gemaaktmetrumproject van LP’s. Marijke heeft er een negental gemaakt die een tijdje te bewonderen waren in het buitenmuseum: ‘Het Metrum’ aan de César Franckrode. “Ik had er best meer willen maken, maar ik had ruimtegebrek”, vertelt Marijke. “Het idee kwam opeens in mij op. Het uitwerken van het idee was wel het leukste van het project”.

Inspiratie

DreadlockMarijke haalt haar inspiratie onder andere uit een fotoboek over Afrikaanse haardrachten. Dit was een bron voor een nieuwe serie koppen die ze maakte. De koppen zijn van cement en de Afrikaanse haardrachten, sieraden en andere traditionele versieringen zijn gemaakt van rubberen banden en hout.

Ook komt Marijkes inspiratie uit alledaagse gebeurtenissen en het actuele nieuws. Met een kritische blik kijkt Marijke naar mens en maatschappij, wat vaak terug is te zien in haar werk.  “De woningnood, het klimaat en de vernietiging van de aarde zijn zaken waar ik me mee bezighoud. Ook de geloofsstrijd en terroristische gebeurtenissen houden mij bezig”, rond Marijke af. “Hierbij probeer ik de actualiteit in hout of in een combinatie met andere materialen neer te zetten”.  

In dat kader maakt Marijke momenteel een zestiental transparante torso’s met kunst daarin die vaak een actualiteit weergeeft. Dit project is bijna afgelopen. “Het leuke hiervan is dat mijn zus Yvonne hier meestal een treffend gedicht bij maakt. De gedichten van Yvonne versterken mijn werk”, rondt Marijke vrolijk af. Een unieke samenwerking tussen twee zussen. Marijke wil graag in de toekomst met haar ‘torso’s’ een expositie houden en daarna weer iets nieuws oppakken. “Ik heb al wel een idee”.

 torso met gedicht  gedicht

Exposities

Marijke exposeert regelmatig in Zoetermeer en omstreken.  Begin poster copy copyoktober neemt Marijke deel aan de 29e editie van Open Ateliers van de Kunsttoer Lansingerland.

Voor meer informatie over Marijke Ridderhof zie haar website en Instagram. Marijke nomineert graag Monique van der Mije als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Zoetermeerders geven zich bloot, Je kan de boom in, Dreadlock, Fietsbandjurk

Credits foto hoedjes: Henriette Quist

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-