DSC01073a wNadat de eerste twee zomermaanden matig verliepen sloot augustus de zomer af met warm en gelijkmatig mooi weer. Vooral de zon deed heel goed haar best en de paar regenbuien die vielen konden de zomerpret niet drukken.

DSC01045b wDe oogstmaand liet meteen weten uit welk vaatje ze ging tappen. De eerste twee weken scheen namelijk bijna dagelijks de zon volop waarbij het kwik overdag meest op 23 à 24 graden uitkwam. Op de 6e werd het even een dag erg warm met 28 graden in onze stad. Dat was de eerste zomerse (25+) dag van de maand; daarvan zouden er nog 5 volgen waarvan een er ook 1 tropisch (30+) was. Want op 12 augustus werd het 31 graden in Zoetermeer en dat was de warmste dag van de maand en trouwens ook van heel 2024 tot nu toe. In deze eerste helft van de maand viel er nauwelijks neerslag.

Een paar regenbuien verstoorden het mooie weer nauwelijks

Op de 16e, 20e en 24e vielen de enige buien van betekenis in onze stad; die van 20 augustus leverde met 17 mm de meeste neerslag op. Ondanks die buien bleef het kwik op niveau met 20 graden of meer; alleen op de 21e bleef het kwik met maximaal 19 graden onder de 20 graden steken. Ook in de 2e helft van de maand liet de zon zich meestal vaak zien en ook het slot was zonnig.

Augustus was een mooie, stabiele zomermaand

Door het gelijkmatige, fraaie zomerweer gaat de oogstmaand als ‘warm’ de boeken in. We scoorden in onze stad 6 zomerse dagen waarvan er een dus ook tropisch was. Hoe stabiel warm augustus verliep, spreekt eigenlijk meer uit het aantal warme (20+) dagen: dat waren er maar liefst 30 en dat is bijna recordveel. Ook qua neerslag zaten we in Zoetermeer goed, want er viel slechts ongeveer de helft van de normale hoeveelheid regen en die was ook nog samengebald in slechts 3 regenbuien. En de oogstmaand verliep tot slot bijzonder zonnig.

 DSC01060a w  DSC01065a w

De zomer van 2024: eind goed al goed

Juni was aan de koele kant en ook juli startte flink beneden de maat met koel en nat weer. Op 14 juli werd het slechts 14 graden in Zoetermeer en dat is wel héél koel. Maar daarna krabbelde de zomer stap voor stap op en sloot juli zomers af. Die trend zette zich dus in augustus voort. Zo is het met de zomer van 2024 toch nog goedgekomen; eind goed, al goed! In cijfers uitgedrukt: de zomer was aan de warme en zonnige kant en er viel ongeveer de normale hoeveelheid regen.

September start voluit zomers

De eerste 2 dagen van de eerste herfstmaand worden erg warm. In de loop van aanstaande maandag kunnen wat buien gaan vallen en daarna wordt het ook minder warm. Toch lijkt dit niet het einde van het mooie weer aan te kondigen want waarschijnlijk handhaaft het kwik zich boven de 20 graden met zon en mogelijk wat buien. Vorig jaar kende Zoetermeer begin september een heuse lokale hittegolf en dáár lijkt het nu niet op uitdraaien. Maar wie weet wordt september en nazomermaand in plaats van een herfstmaand!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-