Afbeelding1 copy copy copy copy

 

Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Rob Verbunt

 

Rob Verbunt fine art fotograaf

Rob Verbunt is in 1970 in Den Haag geboren en is naast fotograaf, tekstschrijver en muzikant. Rob komt van oorsprong uit de journalistiek, deed communicatiewerk in Zorg en Welzijn en heeft veel content gemaakt zoals: film, tekst en fotografie voor social media en andere platformen. “ Ik merk door de jaren heen dat ik zelf voortdurend multidisciplinair bezig ben, dat ik fotograaf ben maar dat het aanschuurt tegen de beeldende kunst”, begint Rob uit te leggen. “Als je je fotowerk beschildert, of als je storyboards tekent voor de foto’s die je wilt gaan maken en met mijn achtergrond in de muziek en de dichtkunst pakt het altijd zo wel uit. Je zou kunnen zeggen dat ik als beeldend kunstenaar telkens het voor hetgeen ik wil uitdrukken gewenste medium zoek. Vaak is dat de camera.”

Fotoacademie

Het artistieke zat er bij Rob al van kinds af aan in. “Wat er echt van kinds af aan inzat en daar ben ik door mijn broer heel erg in geïnspireerd, was dat we allebei gek waren op stripboeken. Mijn oudere broer was goed in striptekenen en daar trok ik mij als kleine jongen aan op”, gaat Rob verder. Vanaf zijn zesde jaar woont Rob nu in Zoetermeer. Zijn moeder was van oorsprong Zoetermeerse en toen het in Den Haag allemaal te klein werd, verhuisde het gezin naar Zoetermeer. Dat was het moment dat Rob samen met zijn broer steeds meer en actief ging tekenen. Zijn broer koos uiteindelijk voor het grafische onderwijs in Rotterdam. “En dat wilde ik ook en daar heb ik veel geleerd om goed ‘natuur’ te tekenen, ontwerpen, letters tekenen en dergelijke”, legt Rob uit. “Maar wat ook gebeurde was, dat je met een analoge Yashica camera op pad werd gestuurd. De stad in en dan werden we geacht zelf  de films te ontwikkelen. Dat hele beeldende, van het tekenen en vooral fantaseren en uitdrukken in fotografie is mijn start geweest.”

Maar voor het zover was, had Rob toen hij 22 was nog een periode dat hij geïnteresseerd raakte in muziek maken. Zijn vader speelde in een jazzbandje en daar heeft Rob waarschijnlijk ook een carrière als basgitarist op gestoeld. Samen met drummer Wim uit de buurt ging Rob op een zondagmiddag wat samenspelen. Rob had veel belangstelling in de reggae muziek. Een trip naar Jamaica was dan ook het startpunt van een muzikale carrière en de start van de bands Dread Lion en Nicky’s Trinity, waarin Rob uiteindelijk ook de zang op zich nam. “Ik  speelde bas maar had eigenlijk aspiraties voor zang. Ik was heel makkelijk met tekst: Nederlands en Engels. Vandaar dat het zingen mij ook gemakkelijk af ging”, duidt Rob. Niet geheel onverdienstelijk want Rob heeft twee muziekalbums (Mighty Forces en Boomerang) uitgebracht.

Inspiratie

“Ik ben een zeer gevoelig mens en heb het idee dat vooral muziek heel erg bij mij werkt en dat je muziek als een omlijsting van je levensweg kunt gebruiken en dat kent allerlei perioden en tijdvakken. Muziek voegt veel toe aan het leven”, duidt Rob. Na het uitbrengen van de twee muziekalbums, hervatte Rob in 2010 zijn fotografie en begon een studie aan de Fotoacademie Rotterdam. Rob studeerde in 2012 af. Rob was hiermee de eerste Zoetermeerder die aan dat instituut afstudeerde.

Aan de Fotoacademie, verfijnde hij zijn vaardigheden in fotografie. “Ik kwam in Praag een boek tegen van de Japanse fotograaf Nobuyoshi Araki. Daar werd ik enorm mee op de kop gezet. Araki bewoog zich in de nachtelijke subculturen van Tokyo en maakte een kunst van het portretteren van modellen die door traditionele Japanse bondagemeesters werden ingesnoerd. Het sprak me, naast de esthetische waarde, heel erg aan in de zin van intermenselijke uitwisseling van macht en vertrouwen. Tijdens mijn studie aan de Fotoacademie heb ik daar onderzoek naar gedaan”, geeft Rob aan.

Pinhole-fotograaf

Rob’s werk is vaak introspectief, waarbij hij zijn eigen ervaringen en emoties verkent en deze omzet in fotografisch beeld. Zijn thematiek omvatte aanvankelijk lust en macht, de menselijke drijfveer, maar ook verlies-ervaringen, toen hij het dementieproces en het overlijden van zijn vader vastlegde.

Rob’s beeldende werk kenmerkt zich door het gebruik van de Pinhole-techniek, waarmee hij naar eigen zeggen een poëtische lijn trekt tussen pijn en genot.  ”Pinhole fotografie roept een nostalgisch gevoel op en levert schilderachtige, onscherpe beelden op. Eigenlijk is het de meest basale en eenvoudigste manier van fotograferen. Je hebt in principe geen lens nodig. Je fotografeert door een gaatje in de deksel van de camerabody. Zoals je vroeger door een camera obscura box keek ”, legt Rob uit.

Project ‘The Dream Vehicle’

Rob’s artistieke reis heeft hem gebracht tot het samenwerken met andere kunstenaars, zoals partner kunstenares Anna Witkowska, met wie hij het project The Dream Vehicle heeft gecreëerd. Dit project, dat fotografie, tekst, film en muziek combineert, is een diepgaande verkenning van de man-vrouw relatie en is geïnspireerd door de gezamenlijke liefde van Anna en Rob voor cinema, romantiek en klassieke road trip films.

Anna studeerde in 2016 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. “Toen ik haar afstudeerportfolio voorbij zag komen zag ik een foto van haar. Ik dacht toen meteen, verrek er is iemand die hetzelfde werk maakt als ik, maar dan in een vrouwelijke uitvoering. Er is nog zo’n zelfportrettist, die moet ik ontmoeten, en zo is het contact via Facebook ontstaan”,  geeft Rob aan. “Inmiddels loopt de samenwerking met Anna al vanaf 2018 en hebben we diverse road trips gemaakt door de Benelux, ons werkgebied voor het project. Hiervoor hebben we zelfs een geweldige Volvo 850 uit 1996 op Marktplaats gekocht. Dit heeft diverse beelden opgeleverd. Beelden uit tanende oude tijdperken, waarin je zelfs het mysterieuze dat je in de films van David Lynch ziet, ook terugziet. Anna en ik zijn de acteurs in onze eigen vertelling en fungeren beiden als fotograaf en model. We hebben inmiddels zo’n 12 reizen gemaakt en twee Volvo’s 850 versleten.”

 The Tryst WitkowskaVerbunt  Blue Diner WitkowskaVerbunt

Project, film en muziek: een long term project

Het resultaat van de eerste zeven roadtrips is in 2023 vastgelegd in een fotoboek. Het boek was de reden om ook voor de eerste keer met The Dream Verhicle te gaan exposeren.  Rob en Anna hebben hun werk tentoongesteld in verschillende galeries in ondermeer Amsterdam en Rotterdam. 

“Van het project brachten we dit jaar in de historische kapel van Hotel Arena een experimentele film uit, in samenwerking met filmmaker Jesse Immanuel Bom. Hij reisde in 2021 mee met Anna en mij en filmde scenes, performances en werkprocessen”, legt Rob verder uit. “De film is een verdere vervolmaking van het ‘The Dream Vehicle’ project dat in 2019 startte als een fotografisch onderzoek. Voor de soundtracks van de film schreven Anna en ik een aantal muziekstukken en volgend jaar komt er zelfs ook nog een muziekalbum uit. Het is een long term project geworden.”

J I Bom TDV 01 678x900 copyExpositie in Zoetermeer

Het Project The Dream Vehicle is nog niet tentoongesteld in Zoetermeer, maar daar komt verandering in. “Dat staat op de agenda voor volgend jaar. Dan is er een expositie in Kunstgarage Franx”, verklapt Rob lachend. “Anna en ik zijn nog lang niet klaar met het onderwerp. Er komt nog steeds creativiteit uit ons. Dat moet eruit. Misschien verleggen we onze focus iets of passen we onze beeldstijl iets aan, maar het relationele en existentiële dat wat ons raakt, kan in een andere vorm weer verder gaan.”

Als schrijver treedt Rob incidenteel op als columnist met als onderwerp de fotografie. Teruggrijpend naar het zelfportret waarin Anna en Rob elkaar vonden, handelde één van zijn columns over de ‘selfie’ in de tijd dat het een nieuw woord werd in de Dikke van Dale. Volgens Rob is een selfie wel een zelfportret maar een zelfportret hoeft geen selfie te zijn. “Hoe zou ik dan, grofweg het belangrijkste verschil duiden tussen de selfie en het zelfportret? Het kostte me even, maar ik heb er een tegeltjeswijsheid van gemaakt: Bij een selfie fotografeer je jezelf in een event. Bij een zelfportret fotografeer je het event in jezelf”, rond Rob af.

Robs werk voor The Dream Vehicle is te bekijken op : https://www.thedreamvehicle.com en volg de reis op https://www.instagram.com/witkowska.verbunt

Rob nomineert graag Erwin de Werd als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s WitkowskaVerbunt: The Tryst, Labyrinth, Blue Dinner, Youth.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-