De misdrijfcijfers in Zoetermeer zijn in de eerste helft van 2024 met 4% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Vooral diefstal van brom- en snorfietsen en geweld stegen fors. Naast het aantal registraties van geweld in het algemeen is ook huiselijk geweld, bedreiging en mishandeling toegenomen.

bezuijenHet aantal gevallen van huiselijk geweld is fors gestegen. Het aantal registraties ging van 93 vorig jaar naar 133 nu, ook het aantal huisverboden dat is opgelegd is fors gestegen van 24 naar 39. Het college gaat onderzoeken of hiervoor een verklaring is te geven. Burgemeester Michel Bezuijen: “Hier ben ik heel erg van geschrokken! Het is ook vreemd dat er alleen in Zoetermeer een toename te zien is van huiselijk geweld, in de regio zie je dat niet. We weten niet precies waar dit aan ligt, het kan met relatieproblemen te maken hebben, met financiële problemen of iets heel anders. We gaan dit uitzoeken om te kijken waar de stijging vandaan komt.”

Geweld tegen politie

Het geweld tegen de politie is fors toegenomen. Van 37 naar 85 registraties. Waarbij wordt opgemerkt dat het niet alleen om daadwerkelijk, fysiek geweld gaat. Ook het spugen, het beledigen en het bedreigen van agenten wordt als geweld gezien.
De bezetting van de politie is toegenomen, er kunnen nu 5 wijkagenten meer worden ingezet. De daadwerkelijke bezetting is toegenomen en is nu 135. Bezuijen: “Dat is goed nieuws, maar er is nog steeds een tekort van 47fte, wat niet zomaar opgelost kan worden.”

Meer overlast door zwervers

Zwervers veroorzaakten afgelopen half jaar meer overlast in Zoetermeer, de overlast steeg van 24 naar 60 registraties. Dit betekent niet dat er 60 verschillende zwervers overlast veroorzaakten, meerdere meldingen kunnen betrekking hebben op dezelfde persoon. Ook het aantal meldingen voor personen met onbegrepen gedrag die overlast veroorzaken is nog steeds hoog: 470 meldingen in het afgelopen half jaar.
Bezuijen: “Deze meldingen komen vaak eerst bij de politie terecht, die er ook niet heel veel mee kunnen. Het is niet hun expertise, deze mensen moeten andere hulp en zorg krijgen. Dit kost heel veel tijd voor de politie, maar het is vaak onduidelijk bij wie je moet zijn. Melders die komen vaak uit bij de politie.”

Twee overlastcategorieën zijn gedaald in het aantal meldingen: geluidsoverlast (-23%) en burenruzie (-16%).

Problematische jeugd(groepen)

Burgemeester Bezuijen meldt dat er positieve effecten zichtbaar zijn in de aanpak van jeugdgroepen doe overlast veroorzaken. De aanpak van deze jeugdgroepen is uitgevoerd samen met politie, het OM, jeugdbeschermingsorganisaties en andere partners in het sociale domein. Dit heeft geleid tot een afname van geweldsincidenten binnen het jeugdnetwerk. Bezuijen: “We zetten niet alleen in op straffen, maar ook sterk op preventieve maatregelen. Jongeren worden bijvoorbeeld begeleid naar werk. We zien dat dit echt goed werkt.”
Aan jongeren die ernstige overlast veroorzaken kan een gebiedsverbod worden opgelegd, van 3 maanden tot maximaal één jaar. “Jongeren houden hier echt rekening mee. Bij overtreding volgt ook meteen een boete waardoor die jongeren wel twee keer nadenken voor het verbod overtreden. De pakkans bij overtreding van het gebiedsverbod is ook hoog omdat de agenten precies weten om welke jongeren het gaat.”
Aan de ouders van minderjarige overlastgevers wordt een brief gestuurd. In die brief wordt ook de hoop uitgesproken dat de ouders met hun kind een stevig gesprek voeren.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-