DOEboek11 09Leren, spelen en ontdekken in en van de wereld om je heen. Dat is de insteek van het lespakket Natuur, Milieu en Burgerschap in Zoetermeer. Door actief buiten bezig te zijn, werken kinderen op een speelse manier aan hun onderzoek-, reken- en taalvaardigheden.

“Zo sla je duizend vliegen in één klap”, zegt wethouder Marijke van der Meer van Onderwijs. Zij reikte woensdagochtend voor ontdekkers uit Zoetermeer de eerste Buiten DOEboeken uit aan de groep-6 leerlingen van basisschool De Vijverburgh. Alle 1768 leerlingen uit de groepen 6 in Zoetermeer ontvangen het DOEboek dit jaar voor het eerst. Vijftien groepen 6 gaan direct met het lespakket aan de slag tijdens de Themaweek Natuur, Milieu en Burgerschap van 16 tot en met 20 september.

Het boek zit boordevol weetjes, tips, interviews, puzzels en ‘challenges’ om af te vinken. Helemaal gericht op de belevingswereld van kinderen en de omgeving in en om Zoetermeer. De zesdejaars worden hiermee uitgedaagd om hun beeldscherm links te laten liggen en ouderwets naar buiten te gaan. Er komen lokale thema’s aan bod zoals de ontstaansgeschiedenis van de stad, lokale planten en dieren, natuurgebieden, gezonde en lokale voeding, afval en grondstoffen en de omgang met regen- en kraanwater.

Bij het DOEboek zit ook een uitneembare kaart van de stad met plekken om te bezoeken en ontdekken. Naast alle parken en buitengebieden, de speel- en stadsboerderijen en wijk- en buurtuinen, staan bijvoorbeeld de watertappunten en natuurspeeltuinen op de kaart.

Parallel aan dat de leerlingen het DOEboek mee naar huis krijgen, ontvangen de leerkrachten een lesmap met inspiratie, om het DOEboek in de les een plek te geven. In deze lessen worden basisvakken als taal en rekenen bewust gecombineerd met natuureducatie. Hoe bereken je bijvoorbeeld hoe hoog de boom op het schoolplein is?

Wethouder Van der Meer hoopt dat het lespakket voor de scholen aanleiding mag zijn om de leerlingen meer in beweging te krijgen en actief met hun (natuurlijke) omgeving aan de slag te gaan. “Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam. Met buiten actief bezig zijn, oefen je fysieke en mentale vaardigheden die je niet oefent als je de hele dag achter een scherm zit. Leerlingen kunnen zich laten verrassen door alles wat ze vlak bij huis kunnen ontdekken en doen.”

Wist je dat je Zoetermeer Actief ook kan volgen op WhatsApp? WhatsApp kanalen is nieuw en zorgt voor snelle, korte updates van het nieuws op je telefoon.  Klik op https://whatsapp.com/channel/0029Vag09wT7j6gFD52foS1I  om Zoetermeer Actief Nieuws te volgen op Whatsapp!

-advertenties-

-goede doel-