portret copy copy

Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Zohra Jongerius

Zohra Jongerius violiste

Zohra Jongerius is geboren op 10 september 2005 in Deventer. “Toen ik zo’n 3 of 4 jaar oud was, ben ik met mijn familie naar Zoetermeer gekomen. Dat had eigenlijk een hele mooie reden. Het besluit kwam van mijn ouders. Mijn moeder wilde een grotere tuin hebben voor haar permacultuur. Die hebben we nu. Anderzijds ben je in Zoetermeer meer mobieler om ergens te komen.  Mijn broer had al interesse in de muziek en mijn ouders dachten Zoetermeer is dichter bij Amsterdam en Den Haag en dan zit je centraler. Ik ben overigens ook familie van de bakker Jongerius. Dat is mijn opa”, vertelt Zohra.

Zohra ontdekte de viool op haar zesde tijdens het Adventfeest op de Vrije School de Vuurvogel in Meerzicht, waar zij een violiste hoorde spelen. “Daar speelde een van de leerlingen viool in een donkere zaal verlicht met kaarsjes. Ik hoorde dat en vond het verschrikkelijk mooi. Ik raakte meteen verknocht aan het instrument en voelde dat het bij mij paste”, vertelt Zohra enthousiast. “Ik zat toen nog op ballet bij het CKC, maar stopte meteen. Ik wilde het niet meer, maar alleen nog viool spelen.”

Het muzikale zit wel een beetje in de familie. “Mijn liefde voor muziek heb ik aan mijn ouders te danken. Mijn vader heeft even een tijdje gezongen in een kerkkoor en mijn moeder heeft viool en pianogespeeld, maar beiden niet professioneel. Ze vonden echter dat muziek een belangrijk onderdeel is van je opvoeding. Thuis werd er altijd naar muziek geluisterd en stond er altijd wel iets van Bach op de boxen. Mijn broer Dante heeft blokfluit en traverso gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vorig jaar een dubbele bachelor gehaald. Mijn zus Julia heeft ook gestudeerd aan het Conservatorium, en wel cello, maar is inmiddels helaas gestopt met de studie om een andere richting te kiezen. Dus het muzikale moeten we wel ergens thuis hebben opgepikt”, gaat Zohra verder.

Zohra begon op haar zevende met vioolles aan het CKC in Zoetermeer waar haar talent al snel werd ontdekt en ze kreeg daar privéles van Cilia Admiraal. De jonge violiste droomt ervan om professioneel musicus te worden, ondanks de onzekerheid van het vak. "Ik zal er alles aan doen om mijn doel te bereiken. Muziek moet altijd een deel van mijn leven blijven. In mijn geval in de vorm van een viool. Ik laat nu nog even alle mogelijkheden open. Ik ben nog jong en hoef nog niet voor een ding te gaan. Ik heb een pianotrio en ik ben dol op ensemblespel in kleine groepjes. Een groot orkest vind ik iets minder voor mij, dan verlies je denk ik snel je eigen identiteit", aldus Zohra.

Twee violen

372987310 694655759234133 7594583364139223404 nNa het CKC volgde Zohra vanaf haar tiende jaar vioollessen aan de School voor Jong Talent in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, die ze ook heeft afgerond. Zohra zit momenteel in haar tweede jaar bachelor en reist dagelijks naar het Conservatorium in Den Haag. “Het Conservatorium voelt als een tweede huis. Het liefst studeer ik thuis, maar door de vele lesuren en projecten ben ik vaak tot laat nog op het Conservatorium”, geeft Zohra aan.

Zohra heeft momenteel twee violen in bruikleen. Voor de barokmuziek heeft Zohra via het Nationaal Muziekinstrumentenfonds een barokviool in bruikleen.  “Het donkerkleurige bovenblad sluit helemaal aan bij de diepzinnige klank van het instrument. Ik moet dan ook bekennen dat ik haar niet alleen op klank heb uitgekozen, maar ook op haar unieke uiterlijk. De barokstok van Pieter Affourtit past heel goed bij de viool en heeft een fijne balans. Ik heb altijd een natuurlijk gevoel bij barokmuziek gehad en vind het erg leuk om te doen”, legt Zohra uit.

Voor haar klassieke opleiding heeft Zohra een Gaglianoschool klassieke viool uit 1751. Deze viool gebruikt ze meer voor de lichte en romantische muziek.

Dankzij de VandenEnde Foundation volgt Zohra naast de studie ook barokvioollessen bij Shunske Sato, de voormalige artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Dit contact ontstond na haar deelname aan het All of Bach-project: een project dat jonge musici kennis laat maken met de barokviool. Daarnaast loopt Zohra dit jaar ook stage bij het barokorkest Holland Baroque en gaat voor school ook nog een keer naar Suriname voor de samenwerking met een koorschool daar. Zohra komt tijd te kort.

“Ik heb wel hobby’s, maar heb inderdaad niet zoveel tijd. Ik ben dol op lezen en haken en verder hou ik van wandelen met de hond, maar echt gelukkig word ik van muziek. Viool is mijn grote liefde. Ik vind het heerlijk om viool te spelen. Altijd eigenlijk”, aldus Zohra.

In 2023 won de toen 17-jarige Zohra op het Batenburg Baroquegeldprijs Festival de ‘Suyderhoud Award’. Een aanmoedigingsprijs voor jonge talenten. De prijs bedroeg een geldbedrag en een ontmoeting met een gerenommeerde artiest naar keuze. “Welke artiest dat moet zijn, weet ik nog steeds niet. Ik heb geen idee. Het heeft daarom nog niet plaatsgevonden”, zegt Zohra. “Ik heb al best veel bekende violisten ontmoet. Misschien juist leuk om nu eens een schrijver of een beeldend kunstenaar te ontmoeten. Iets totaal anders.”

Inspiratie

Zohra schrijft zelf geen stukken voor viool, maar speelt bestaande vioolstukken en haalt haar inspiratie uit het dagelijks leven en natuur. Daardoor wordt een versie van een stuk steeds anders en heel eigen. Zohra speelt nooit een stuk twee keer hetzelfde. “Als ik een boswandeling heb gemaakt en ik een bepaalde vogel hoor, dan denk ik daaraan bij het spelen en dan wordt het stuk toch net iets anders, dan als het een regenachtige dag is”.

Optredens

“Mijn eerste ervaring om op te treden voor publiek was via het CKC met lunchconcerten”, geeft Zohra aan. Daarna waren er muziekcursussen in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Zij won onder meer de Domestica Prijs op het Prinses Christina Concours in 2019, de HJSO Solistenprijs bij het Peter de Grote festival in 2018 en nog een aantal. Bij het Atheneum Kamer Orkest (AKO) was Zohra ooit concertmeester, oftewel aanvoerder van de eerste violen, die ook taken vervult als het stemmen van het orkest. Op YouTube vind je diverse prachtige video-opnames van Zohra, zoals tijdens het Nederlands Vioolconcours (Davina van Wely) in 2022 . Zohra behaalde hier een prachtige gedeelde tweede plaats.

Zohra is regelmatig actief in Zoetermeer. In 2020 trad ze al eens samen met haar broer Dante op tijdens het wekelijkse lunchconcert in de Oude Kerk. Op 4 december dit jaar zal ze tuinwederom een lunchconcert  in de Oude Kerk verzorgen. Ook dit keer weer samen met haar broer Dante.

Afgelopen zomer trad Zohra nog met haar zus Julia, die cello speelt, op in de Hof van Seghwaert tijdens een tuinfeestje, waar ze de sterren van de hemel speelden. Zohra nomineert graag Xandra Lapperre als een van de volgende in deze rubriek.

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen, kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-