20240914 48844De Zoetermeerse monumenten stonden dit weekend weer volop in de belangstelling tijdens de jaarlijkse Monumentendag. Deuren die normaal gesloten blijven gaan deze dag open om bezoekers een kijkje in de geschiedenis te geven.

 20240914 48850  20240914 48855


Monumentendag werd in de ochtend geopend door wethouder Blansjaar met de onthulling van een nieuw informatiebord bij de voormalige haven van Zoetermeer, aan de Leidsewallen in de wijk Dorp. Op het bord, gemaakt door het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, staat veel informatie over de Zoetermeerse haven, die lange tijd zorgde voor een goede verbinding met de omringende steden zoals Leiden en Delft. Tot 1957 kon men over de Wetering naar Leiden varen, wat voor veel boeren en bedrijven een belangrijke verbinding was om hun producten aan de man te brengen en inkopen te doen. Ook de botertonnen van Van der Spek, bekend om de boterproductie in Zoetermeer, werden op deze manier vervoerd. Inmiddels is de haven niet meer toegankelijk voor de regio omdat er bruggen over de Wetering kwamen. De bruggen zijn niet geschikt voor doorgang van boten door bebouwing.

 monumentendag  monumentendag2


Maar er was nog veel meer te doen in de stad, zo kon men op bezoek gaan in diverse kerken, buurttuin de Zoete Aarde, Kunstgarage Franx, Molen de Hoop en het Erasmuscollege. In de Oude Kerk in de Dorpsstraat trad operettevereniging Cantiamo op en bij de brandweer kon men historisch brandweermateriaal bekijken in de kazerne in het Stadshart.

Foto's: Hans Heemskerk  

ozio_gallery_nano

-advertenties-

-goede doel-