portret elly prinsVan schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Elly Prins

Elly Prins: Meesterwerken in Quilten

De 64-jarige Elly Prins is een geboren en getogen Zoetermeerse en maakt deel uit van twee prominente families in Zoetermeer. “Mijn opa was Johan van Doornen, ooit wethouder van Onderwijs en locoburgemeester hier in Zoetermeer. Mijn moeder komt uit de familie Roos, bekend van het Roos Warenhuis en Verlichting in de Dorpsstraat. En ik ben getrouwd met een Prins,” vertelt Elly lachend.

Elly was van jongs af aan al creatief bezig. “Ik naaide al heel vroeg Barbie-kleertjes met mijn oma. Toen ik 16 was, kreeg ik voor mijn MAVO-diploma een naaimachine. Dus ja, ik was altijd wel aan het knutselen, borduren of bezig met handwerk,” vertelt Elly verder. Het artistieke heeft Elly van beide oma’s.

Ondanks haar artistieke aanleg, koos Elly er eerst voor om naar de laboratoriumschool te gaan. Na haar opleiding werkte ze eerst korte tijd als analiste en longfunctieassistent. Hoewel deze periode in haar leven zeer boeiend was, bleef de drang om creatief bezig te zijn altijd aanwezig bij Elly en begon ze een coupeuse-opleiding. Uiteindelijk besloot ze op 30-jarige leeftijd om haar hart te volgen en zich volledig te richten op haar creatieve passies.

Haar passie begon als hobby

“In die tijd deed ik al wat verstelwerk en kleine naaiopdrachtjes en gaf thuis naailes op de zolder. Dat bleek een shot in de roos in een nieuwbouwwijk vol met jonge moeders die graag hun eigen kleding wilden leren maken. Naast naailes gaf ik ook diverse creatieve workshops en organiseerde kinderfeestjes”, vervolgt Elly. “Het was mijn zus die me meenam naar een quiltles van een tante. Dat was echt iets heel anders. Natuurlijk werd ik direct besmet met het quiltvirus. Ik was zo enthousiast dat ik het tijdens mijn eigen naailessen liet zien. Van het een kwam het ander en zo begon ik ook quiltlessen te geven. Iedereen deed hetzeepaardje met de hand, maar ik wilde het vooral met de naaimachine doen. Jarenlang gaf ik daarna thuis naailes- en quiltlessen”.

 “Quilten is eigenlijk patchwork waarbij verschillende lapjes stof aan elkaar worden genaaid. Het wordt een quilt genoemd wanneer er drie lagen zijn: twee lagen stof met daartussen een vulling. Deze lagen worden met een stiksteek, ook wel quilten genoemd, aan elkaar bevestigd. Zo kun je er spreien, kussen, pannenlappen, knuffeldekens en nog veel meer van maken”, legt Elly geduldig uit.

Van naaimachine naar de longarm-quiltmachine

Haar geëmigreerde zus bracht ooit een quilt mee uit Canada die had laten quilten door een longarm-quiltster. “Van die mogelijkheid had ik nog nooit gehoord. Ik wilde zoiets ook in Nederland”, duidt Elly. “Er bleek echter nog niemand in Europa zo’n longarm-quiltmachine te hebben. Behalve in Gent, België, stond er één in een oude aardappelschuur. Deze werd gebruikt om van gordijnstof beddenspreien te maken, nog van die ouderwetse met heel dikke stijve wasemkap tussenvulling. Na een bezoek aan dat bedrijf was ik compleet verliefd”, geeft Elly aan. Elly heeft die machine gekocht en startte in 2000 met haar eigen bedrijf in ‘machine quilting’.

“Toen ik hem had gekocht was het de vraag waar ik hem zou plaatsen. De machine was namelijk 4,5 meter lang. Uiteindelijk werd het de lege garage van de buurvrouw naast mijn ouders. Daar heb ik zeker anderhalf jaar gezeten, maar in de winters was het ijskoud. Zo koud dat de machine eerst 5 minuten moest warmdraaien, alvorens ik er wat mee kon doen”.

Elly gaf quiltlessen door het hele land. Als een van de eerste quiltinstructeurs in Europa had Elly geen toegang tot lokale lessen of technische ondersteuning. Ze leerde de fijne kneepjes van het vak via video’s. Na enkele jaren besloot Elly om naar Amerika te gaan voor lessen, zodat ze altijd op de hoogte bleef van de nieuwste technieken en trends. Met de longarm-quiltmachine is Elly in staat om grote quilts met precisie en snelheid af te werken.

Inspiratie

longarmsInmiddels beschikt Elly over meerdere machines en is zij op diverse beurzen te zien met haar quilts. De eerste machine heeft ze niet meer, die is vervangen. In 2017 verhuisde ze naar de Rokkeveenseweg waar ze in 2022 een prachtige quiltwinkel met een groot atelier en lesruimte opende. Elly’s atelier is een toevluchtsoord voor quiltliefhebbers die op zoek zijn naar hoogwaardige afwerking en unieke ontwerpen.

In het atelier staan nu onder andere een drietal Bernina longarm-quiltmachines. “Er is in de loop van de jaren zoveel veranderd. Deze machines zijn computergestuurd, die kan je programmeren en ze kunnen honderden verschillende patronen quilten”, legt Elly uit.  Elly maakt quilts in opdracht. Zij krijgt dan patchwork aangeleverd van mensen. “Daar zoek ik dan een tussenvulling en achterkant bij en dat ga ik met een patroon doorstikken. Dat kan dus van alles zijn, een klassiek patchwork of een heel modern. Soms maak ik echter nog een eigen uniek ontwerp en patroon”.

Door de jaren heen heeft Elly talloze opmerkelijke quilts gecreëerd die veel bewondering oogsten binnen de quiltgemeenschap. Een van haar meest opvallende werken is de ‘Hollandse Quilt’, een eerbetoon aan Nederlandse tradities en landschappen, met prachtige afbeeldingen van molens, tulpen en grachten.

Daarnaast maakt Elly ook ‘familie herinneringen’-quilts, waarbij ze foto’s en memorabilia van een familie verwerkt in een schitterende quilt. Dit toont haar vaardigheid in het combineren van verschillende materialen en technieken om unieke en betekenisvolle kunstwerken te creëren.

“Zelf haal ik vaak inspiratie uit nieuwe katoenen stofseries. Stofseries zijn vaak op elkaar afgestemd. Als er nieuwe series uitkomen dan denk ik, daar kan ik weer een mooie quilt uit halen. Mijn quilts stellen bijna altijd wat voor, dat vind ik het mooiste. De laatste jaren ben ik gek van collage-quilten. Dat is allemaal knippen en plakken en dat vind ik helemaal geweldig”, duidt Elly.

Elly Prins3 300x247  Elly Prins1 294x300 
 Twaalfmaanden quilt

Speciale quilt

quilt kerkEen speciale quilt is: ‘Rusty Rocky River’. “Toen ik met deze quilt bezig was, werd net het jaarthema voor onze kerk bekendgemaakt. Direct toen ik deze tekst hoorde, heb ik de quilt afgemaakt zodat de quilt de eerste zondag in 2023 in de kerk kon hangen. Deze quilt is deels gebaseerd op een bijbeltekst uit Jesaja 58:11-12 en bevat verder herinneringen aan de reizen die ik naar Canada heb gemaakt”, geeft Elly aan.

Exposities

Elly heeft haar werken op verschillende tentoonstellingenExpositie Quiying kleden gepresenteerd, waarbij haar meest recente expositie plaatsvond in de Nicolaaskerk in Zoetermeer tijdens het ‘Feest van de Geest’ (2024). Deze tentoonstelling bracht kerk, kunst en publiek samen en toonde een selectie van Elly’s prachtige quilts.

Naast deze tentoonstelling is Elly regelmatig aanwezig op diverse quiltbeurzen en evenementen. Hier demonstreert ze haar nieuwste creaties en technieken, waardoor ze een bron van inspiratie blijft voor zowel beginnende als ervaren quilters.

Van 13 tot 15 februari 2025 vindt in de Broodfabriek in Den Haag een grote expositie plaats van Elly’s werk, ter ere van haar 25 jaar werken met de longarm-quiltmachine. “Een expositie van 25 werken, elk met verschillende technieken en patronen zoals: collage, plakken en knippen, appliqueren, schering en inslag, enzovoort.  Voor ieder jaar een. Ik heb er nu 12 af, dus ik moet er nog een paar, maar ik kijk er echt naar uit”, verklapt Elly.

Elly is nu eigenaar van één van de grootste quiltwinkels van Nederland waar je kan snuffelen tussen verschillende stoffen, tussenvullingen, garens en quiltaccessoires. Daarnaast biedt Elly in haar winkel een breed scala aan cursussen aan. “Het maakt niet uit of je een beginnend quilter bent of juist de fijne kneepjes wilt leren, bij mij kan je altijd terecht”, rondt Elly lachend af.

Voor meer informatie over Elly Prins en haar kunstwerken, kunt u de website en haar facebook  bezoeken. Elly nomineert graag Olga Roeting als een van de volgende in deze rubriek.

Foto’s: Quilt Rusty Rocky River, On Wander Lane Quilt, Twaalf maanden, Zeepaardje

Overzicht Kunstenaar in Beeld

Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hier terugvinden: Overzicht Kunstenaars in beeld.

-advertenties-

-goede doel-